Magyar gazdaság

A PM szerint tartható a hiánycél

Az államháztartás központi alrendszerének hiánya az év első tizenegy hónapjára nézve 766,3 milliárd forint.

A kormány a költségvetés stabilitásának megőrzése mellett tudja továbbra is biztosítani a különféle társadalompolitikai célok megvalósításához, valamint a hazai és uniós fejlesztésekhez szükséges forrásokat – áll a PM közleményében.

A gazdasági teljesítménye, a gazdaságfehérítés terén meghozott intézkedések és a foglalkoztatási folyamatok eredményeként 2019 november végéig általános forgalmi adóból az éves előirányzat 95,8 százaléka, jövedéki adóból 94,6 százaléka, míg személyi jövedelemadóból 92,6 százaléka, szociális hozzájárulási adóból és a nyugdíj-, egészségbiztosítási és munkaerő-piaci járulékokból 89,3 százaléka teljesült.

Ezen kívül az év első tizenegy hónapjában összesen 1156,0 milliárd forint uniós bevételt könyvelhetett el a költségvetés, az uniós fejlesztésekhez köthető kiadások pedig megközelítették az 1341,3 milliárd forintot.

A költségvetés így az állam működésének finanszírozása, valamint a közszolgáltatások biztosítása mellett a szociális támogatásokra, illetve a júliusban elindult Családvédelmi Akcióterv megvalósítására továbbra is biztosítani tudja a szükséges forrásokat.

Fotó: Czeglédi Zsolt / MTI

Utóbbi esetén annak legnépszerűbb eleme a amellyel eddig már több mint 40 ezer gyermeket vállaló család vehetett igényben közel 400 milliárd forintot.

Ezen túl a gazdaság jó teljesítményének köszönhetően novemberben a nyugdíjasok és a nyugdíjszerű ellátásban részesülők egyösszegű kiegészítést, valamint minden korábbinál magasabb összegű, átlagosan 20 ezer forintos prémiumot kaphattak, melyek összesen több mint 77 milliárd forintos tételt jelentettek.

A hazai fejlesztési kiadások közül különösen a vállalkozások versenyképességét elősegítő beruházások támogatása, a Modern Városok Program és Magyar Falu Program megvalósítása, illetve a közút- és vasúthálózat fejlesztése és felújítása emelhetők ki.

Novemberrel bezárólag a központi költségvetés hiánya 659,5 milliárd forintot tett ki, az elkülönített állami pénzalapok 78,5 milliárd forintos többletet értek el, a társadalombiztosítás pénzügyi alapjai pedig 185,3 milliárd forintos deficittel zártak. Mindezek tükrében az év egészére meghatározott uniós módszertan szerinti 1,8 százalékos hiánycél továbbra is elérhető.

PM hiánycél gazdaságfehérítés
Kapcsolódó cikkek