Magyar gazdaság

Az Airbus sokallja az USA büntetővámját

A vállalat szerint az uniós államoktól az A380-as programra kapott hitelei nincsenek hatással versenytársa, az amerikai Boeing értékesítésére.

Az Airbus szerint Egyesült Államoknak mintegy 2 milliárd dollárral csökkentenie kellene az egyes termékeire, így a repülőgépekre októberben kivetett büntetővámot.

Az európai repülőgépgyár hétfői közleménye szerint a Kereskedelmi Világszervezet vizsgálóbizottsága megállapította: az uniós államoktól kapott hitelei az A380-as programra nincsenek hatással versenytársa, az amerikai Boeing értékesítésére. Ennek egyik oka, hogy a típust az Airbus már nem forgalmazza, így abból nem keletkezhet kára a Boeingnek.

Ez indokolja az Airbus szerint a büntetővámok csökkentésének igényét.

Az európai repülőgépgyártó leszögezte, több WTO-ajánlásnak is eleget tettek az A350-es típus programjával kapcsolatban, és bár még sok WTO-ajánlást kell átvezetniük, a cég bizonyította, hogy hajlandó változtatásokat eszközölni és fair módon szeretne üzletet kötni.

Ezzel szemben a Boeing az Airbus szerint továbbra is tiltott állami támogatást kap az Egyesült Államoktól, és ez évi 12 milliárd dollár kárt okoz az európai cégnek.

Fotó: AFP

Az EU ezért ellenlépések meghozatalát kérte az ENSZ kereskedelmi szervezetétől, döntés jövő évben várható – tették hozzá.

A Reuters hírügynökség jelentése szerint a Kereskedelmi Világszervezet nem ért egyet az Airbus álláspontjával, közlésük szerint az A380-as programra adott mindaddig rontja a Boeing gazdasági érdekeit, amíg a típus gyártásban van. Bár az Airbus már nem fogad új rendeléseket, a típus gyártása 2021-ben fejeződik csak be.

Az Airbus tulajdonosi körében állami vállalatokon keresztül a francia, a német, a spanyol és a brit kormány is megtalálható. A tulajdonosok a gyártónak a 2000-es évek elején adtak kölcsön az A380-as kifejlesztéséhez.

A Superjumbo néven is ismert géptípus értékesítését idén februárban állította le az Airbus. A WTO szerint ez a kölcsön torzítja a versenyt, erre hivatkozva vethetett ki az Egyesült Államok októberben mintegy 7,5 milliárd dollár értékű európai árucikkre – köztük repülőgépekre és alkatrészeikre – büntetővámot.

Airbus büntetővám A380 Boeing
Kapcsolódó cikkek