Sikeres évet zárhatnak a hazai haltermelők, a tavalyihoz képest 3-5 százalékkal növekedett a haltermés, mivel kedvezők voltak a hidrológiai körülmények és a nyári hőmérséklet. Az emelkedés nem az egyedszámból adódik, hanem abból, hogy a jobb körülmények között nagyobb súlyt értek el a halak – mondta a Világgazdaságnak Németh István, a Magyar Akvakultúra és Halászati Szakmaközi Szervezet (MA-Hal) elnöke.
A Magyarországon elfogyasztott halmennyiség 70 százaléka ponty, és Németh István szerint a fogyasztók az idei karácsonyi szezonban a tavalyi árakon juthatnak halhoz. A tógazdaságok az idén a korábbinál nagyobb hangsúlyt helyeznek a közvetlen értékesítésre, ami azt jelenti, hogy azokon a helyeken, ahol a termelők árulják a saját halaikat, 1000 forint körüli áron kínálnak egy kiló pontyot. Európában visszaszorult a korábban hiányt okozó pontybetegség, a koiherpesz-vírus, ami segít az árak kordában tartásában.
A magyarországi halfogyasztás folyamatosan nő, a rendszerváltáskor jellemző 2,8 kilogrammnyi, egy főre jutó éves mennyiség a múlt évre 6,7 kilóra emelkedett, de ez még messze van a 22 kilós uniós átlagtól. A fogyasztás bővülésében a MA-Hal elnöke szerint szerepe van az uniós és hazai költségvetési forrásból finanszírozott, 800 millió forint keretösszegű Kapj rá! marketingkampánynak is. Németh István úgy látja, a növekvő halértékesítés ellenére továbbra is gond, hogy a hazai fogyasztás szezonális, ünnepekhez kötött, így a január és a február mélypontnak számít. Tudatosítani kell a fogyasztókban, hogy a hal nem csak az ünnepek idején egészséges, kívánatos lenne a heti egyszeri halételfogyasztás. A kínálat ehhez adott lenne, a magyarországi haltermékekből bőven jut exportra, és az utóbbi években javult a feldolgozottsági fok is – mondta. Ráadásul élelmiszer-biztonsági szempontból jóval megbízhatóbbak a hazai édesvízi halak, mint a tengerek növekvő szennyezettsége miatt sokszor nehézfémeket is tartalmazó tengeri társaik. „Nem etetünk tengeri-hallisztet, GMO-s szóját, nem kezeljük gyógyszerekkel és hormonokkal a halakat” – sorolta az előnyöket a MA-Hal elnöke.
A hazai halgazdaságoknak most különösen jól jött a haltermés növekedése. Az ágazat profittermelő képessége ugyanis rendkívül alacsony, a költségek viszont folyamatosan emelkednek. Közülük is kirívó a munkaerő folyamatos drágulása, de Németh István szerint a béremelések ellenére munkaerőhiánnyal küzdenek, ami nagy nehézségeket okoz, mivel a halászat kézimunka-igényes.
Az is gond, hogy a tógazdaságok nem kapnak normatív támogatást. Az elnök szerint saját költségen etetik a védett állatokat, amiért
– szemben például az agrár-környezetvédelmi programban részt vevő növénytermesztőkkel – semmilyen kompenzációt nem kapnak. Ezen a következő uniós ciklusban szeretnének változtatni. Némileg javítja a helyzetüket, hogy a beruházásokhoz a jelenlegi 50 helyett 60 százaléknyi támogatást kaphatnak majd. De mivel ez utófinanszírozott támogatás, a kisgazdaságok sokszor nem tudják igénybe venni, a MA-Hal azt szeretné elérni, hogy az uniós támogatás felét normatív módon kapják meg.
Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.