Magyar gazdaság

A carsharing miatt már érdemes fontolóra venni a cafeteriát

A személyi jövedelemadóról szóló törvényben évek óta szerepel az a szabály, mely szerint a juttató által biztosított személygépkocsi magánhasználata adómentes – hívja fel a figyelmet Fata László juttatási szakértő.

Sok cég eddig is élt ezzel az adómentességgel, amennyiben rendelkezett cégautóval.

Nem keletkezett személyi jövedelemadó fizetési kötelezettség, ha a céges személygépkocsit a használója magáncélra is igénybe vett

– emlékeztet a juttatási szakértő.

A dolgozói választásra épülő cafeteriában azonban évekig nem került szóba ez juttatási lehetőség, hiszen egy céges autó költsége (például bérlet, lízing) jelentősen magasabb, mint egy átlagos cafeteria keret.

Az elmúlt években azonban teljesen új autó használati lehetőségek jelentek meg. A carsharing szolgáltatást nyújtó cégeken keresztül egy munkáltató gyakorlatilag percekre, órákra is kölcsönözhet autót, amit aztán a munkavállalók rendelkezésére bocsát.

Fotó: Shutterstock

Így már akár havi 10 ezer forint értékben is értelmezhető a személygépkocsi használat. Ez az összeg pedig simán belekerülhet egy cafeteria rendszer kínálatába adómentes juttatásként

– mutat rá írásában az eddig kevésbé használt lehetőségre Fata László.

Az autómegosztó szolgáltatók jellemzően Budapesten helyezkednek el, ezért azok a Budapesten élő, vagy dolgozó munkavállalók tarthatják ezt a juttatást értékesnek, akik nem rendelkeznek saját személygépkocsival.

Az azonban nem vonatkozik azokra a közösségi közlekedési eszközökre, amelyek nem személygépkocsik. Így például a közösségi kerékpár-, rollerhasználat biztosítása jellemzően jövedelemként adózik 2020-ban – közölte a szakértő.

cafetéria céges autó adó
Kapcsolódó cikkek