Magyar gazdaság

A globális termelést is visszaveti a járvány

Zuhantak a részvényárak, Oroszország lezárja szárazföldi határát Kínával, karanténba került egy hajó Olaszországban több ezer utassal a fedélzetén – ilyen hírek érkeztek csütörtökön a koronavírus kapcsán. A járvány gazdasági hatásai egyelőre kiszámíthatatlanok.

A koronavírus áldozatainak száma 38-cal 170-re emelkedett csütörtökön, a regisztrált fertőzötteké pedig negyedével, 7700-ra nőtt. A szerdai lélegzetvétel után folytatódott a részvénypiacok vesszőfutása. Kezdettől nyilvánvaló volt, hogy az egészségügyi szektort ellátó cégek a helyzet nyertesei lehetnek, és hogy a járvány terjedését gátolni igyekvő karanténintézkedések a közlekedést, a turizmust és a kiskereskedelmet sújtják. Mivel az egy hete tartó holdújévi szünidőt a kínai hatóságok meghosszabbították, a helyi ipari termelés is csökkenhet. A napokban irányult rá a figyelem arra, hogy

mindez a globális termelői láncokban is fennakadásokat okozhat, különösen a jelentős élőmunkát igénylő termelési folyamatokban.

Fotó: AFP

Majdnem 10 százalékot estek szerdán a tajvani székhelyű, de óriási összeszerelő gyárait Kínában üzemeltető Foxconn részvényei, e cég a világ legnagyobb iPhone-gyártója. Az Apple vezérigazgatója, Tim Cook megnyugtatta a befektetőket, hogy alternatív megoldásokon dolgoznak, az ellátást szerinte nem befolyásolja majd negatívan a járvány.

A részvénypiacokon a pesszimizmus volt az úr – a hongkongi Hang Seng index például 2,6 százalékot esett –, és a dollár elleni 7-es szinten túllépve, egy hónapos mélypontra került a jüan.

A biztonságosabb befektetésnek ítélt államkötvényeket tovább vásárolták. A hosszú futamidejű hozamok csökkenése miatt kedd után ismét a három hónapos kincstárjegyé alá került a tízéves amerikai állampapír hozama. Több hónapos mélypontokra estek az eurózóna tagállamainak tízéves hozamai, köztük az unióban legjobban eladósodott olasz államé is. A kockázatkerülés oka, hogy nem tudni, milyen mértékben vetheti vissza a járvány a kínai növekedést és a világgazdaságot.

Koronavírus: pénteki fejlemények

Folyamatosan frissülő cikkünkben mindent megtalál, amit a koronavírussal kapcsolatos fejleményekről tudni kell. >>>

Ha a fertőzés széles körben terjed, a vírus nagymértékben gyengítheti a gazdasági növekedést és a kormányok költségvetési pozícióit Ázsiában

– figyelmeztetett a Standard & Poor’s hitelminősítő.

A teljes cikket a Világgazdaság pénteki számában olvashatja!

részvényárak járvány Moody's koronavírus Kína
Kapcsolódó cikkek