Magyar gazdaság

Ég és föld a különbség a vagyoni helyzeteket illetően a világon

A világ 2153 milliárdosának több az összvagyona, mint a világ 4,6 milliárd emberének együttesen.

A világ 2153 milliárdosának több az összvagyona, mint a világ 4,6 milliárd emberének együttesen- írja a CNBC az Oxfam legutóbbi tanulmányával kapcsolatban.

Az Oxfam nemzetközi jótékonysági szervezet hétfőn közzétett tanulmányában felszólította a világ kormányzatait, hogy

tegyenek olyan lépéseket, amelyek nagyban hozzájárulhatnak a vagyoni különbségek csökkentéséhez.

A jelentést az évente megrendezendő Világgazdasági Fórumon osztották meg a svájci Davosban.

Ha mindenki a maga vagyonán ülne, ami 100 dolláros bankjegyekből állna, akkor a világ népességének nagy része a földön ülne. Egy fejlett országban lévő középosztálybeli polgár egy széken ülne, a világ két leggazdagabb embere pedig az űrben trónolna

– mondták a szerzők.

25 százalékkal nőtt 2019-ben a világ ötszáz leggazdagabb emberének vagyona

A világ ötszáz leggazdagabb emberének a vagyona tavaly mintegy 25 százalékkal, 1200 milliárd dollárral, 5900 milliárd dollárra emelkedett.

A Forbes szerint az Amazon alapítója, Jeff Bezos a leggazdagabb ember a világon a 116,4 milliárd dolláros vagyonával. A bolygó második leggazdagabb embere, Bernard Arnault. A francia milliárdos a luxuscikkek kereskedelmével foglalkozó LVMH csoportot birtokolja, nettó értékét 116 milliárd dollárra saccolják.

Az Oxfam szerint

ha valaki az egyiptomi piramisok építése óta napi 10 ezer dollárt takarított volna meg, akkor még így is közel 80 százalékkal lenne lemaradva a vagyonát tekintve, mint a világ 5 leggazdagabb milliárdosa.

Fotó: SAUL LOEB / AFP)

A jótékonysági szervezet sürgeti a politikai döntéshozókat, hogy az elkövetkező évtizedben fél százalékkal emeljék meg a leggazdagabb réteg adóterheit annak érdekében, hogy a vagyoni egyenlőtlenségek csökkenjenek.

A kutatók szerint

a gazdagokra kivetett ekkora mértékű emelése elegendő lehet ahhoz, hogy 117 millió munkahelyet teremtsen olyan ágazatokban, mint az oktatás és az egészségügy.

Az Oxfam az egyenlőtlenségek felszámolására tett törekvése között olyan törekvések és javaslatok szerepelnek, mint a nemzeti társadalombiztosítási rendszerek javítása, a szexizmus elleni harc, a munkavállalók védelme, és a szélsőséges vagyoni különbségek megszüntetése.

vagyoni különbségek adó Forbes
Kapcsolódó cikkek