Magyar gazdaság

Egyre több cég építhet munkásszállást

Május 15-ig lehet pályázni munkásszálló létesítésére állami támogatással, a pályázati pénz a költségek akár 70 százalékát is fedezheti.

Immár nem önkormányzati tulajdonú gazdasági társaságok is létesíthetnek olyan munkásszállást, amelyben nemcsak saját, hanem más munkaadó alkalmazottjait is elszállásolhatják – hívta fel a Világgazdaság figyelmét Andorka Miklós, a MAPI Magyar Fejlesztési Iroda Zrt. stratégiai igazgatója.

Az Innovációs és Technológiai Minisztérium által közzétett tájékoztatót ismertetve a szakember kiemelte, hogy

a támogatás a legalább nyolcvan ember elszállásolására alkalmas (első vagy második kategóriájú) munkásszállások kialakítására igényelhető,

intenzitása pedig cégmérettől és helyszíntől függően 20 és 70 százalék közötti. Az eredetileg 5 milliárd forintos keretűre tervezett programban új építés esetén az egy négyzetméterre eső maximálisan elszámolható fajlagos költség 373 ezer forint, az egy férőhelyre kalkulált maximális költség pedig ennek a tízszerese, 3,73 millió forint. Ugyanezek az összegek felújítás esetén valamivel alacsonyabbak: 267 ezer, illetve 2,67 millió forint. A korábbi ilyen jellegű felhíváshoz hasonlóan a kötelező üzemeltetési időszak ezúttal is tíz év.

Fotó: Bruzák Noémi / MTI

A május 15-i határidőig olyan vállalkozások pályázhatnak, amelyek rendelkeznek legalább három lezárt üzleti évvel, foglalkoztatottaik száma pedig csoportszinten sem haladja meg a 12 ezret.

Rajtuk kívül helyi önkormányzatok, önkormányzati társulások és ezek százszázalékos tulajdonában álló gazdasági társaságok is jelentkezhetnek. Fontos, hogy az elnyert összeg egésze felvehető előlegként.

A teljes cikket a Világgazdaság csütörtöki számában olvashatja

munkásszállás munkaadók ITM
Kapcsolódó cikkek