Magyar gazdaság

Idén is meglehet a növekedési előny

Még a pesszimista elemzőintézetek is 3 százalék feletti gazdasági növekedést várnak idén. Az előrejelzések a 3–4 százalékos sávban mozognak. Az erőteljes fogyasztásbővülés fennmaradhat.

H a az ipar lendülete átnyúlik az idei év elejére, akkor 3,5 százalékkal emelkedhet a bruttó hazai termék

– mondta a Világgazdaság kérdésére Palócz Éva, a Kopint-Tárki vezérigazgatója. A szakértő szerint a termelés esetleges lanyhulása azonban nyomot hagyhat a gazdaságon, egy ilyen forgatókönyv esetén 3,2 százalékkal nőhet a

A Pénzügyminisztérium (PM) karácsony előtt közzétett frissített makrogazdasági előrejelzése 4 százalékos bővüléssel kalkulál 2020-ra, míg a Magyar Nemzeti Bank szintén az ünnepek előtt publikált alappályája 3,7 százalékkal számol.

A kormány és az egyéb szervezetek prognózisai közötti feltűnő, számottevő eltérés elsősorban annak tudható be, hogy a jegybank, illetve az elemzők egyelőre nem veszik figyelembe a 2020-ban várható gazdaságélénkítő intézkedéseket: így a gazdaságvédelmi, illetve családvédelmi akcióterveket sem.

Forrás: Vémi Zoltán / VG

A Századvég prognózisa szerint 3,9 százalék lehet a üteme 2020-ban, ami a többi elemzőintézethez képest optimista várakozás, a kormány 4 százalékos várakozásától azonban egy lépéssel elmarad.

Karsai Gábor, a GKI vezérigazgató-helyettese a fenti előrejelzésekhez képest pesszimista, 3,2 százalékos GDP-növekedést vár, a bővülés üteme a 3–3,5 százalékos sávban mozoghat. Az erőteljes fogyasztásbővülés az idén is fennmaradhat, habár az üteme mérséklődhet a reálkereset-emelkedés fékeződésével párhuzamosan.

 

A teljes cikk a Világgazdaság pénteki számában olvasható

GDP Századvég Gazdaságkutató palócz éva 2020 Karsai Gábor GKI Kopint-Tárki
Kapcsolódó cikkek