Magyar gazdaság

Új tulajdonosokat kap a Tisza Erőmű

Tudomásul vette az energiahivatal, hogy egy debreceni cég befolyást szerez a Tisza Erőmű csaknem negyede felett. Az ügylet nem sérti az ellátásbiztonságot.

A debreceni székhelyű NRG Contract Tanácsadó Kft. közvetett befolyást szerez a budapesti bejegyzésű Tisza Erőmű Kft. csaknem negyede felett, az ügyletet a Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal (MEKH) tudomásul vette – tudta meg a Világgazdaság.

A MEKH tudomásulvételére azért volt szükség, mert

a társaságnak villamosenergia-termelői és földgáz-kereskedelmi engedélye is van, és nem mindegy, hogy a tulajdonosváltozás hogyan érinti a további működést.

A MEKH azonban megállapította, hogy az ügylet nem sérti a villamosenergia- és a földgázellátás biztonságát, a közbiztonságot és az energiapolitikai célkitűzések érvényesülését sem.

A tranzakció nem veszélyezteti a tevékenység ellátását, valamint a szállítási, tárolási, átvitelirendszer-irányítási, elosztási szabályozást, sem az egyetemes szolgáltatói és szolgáltatási tevékenység árának vagy a szolgáltatás minőségének meghatározására vonatkozó szabályozást, továbbá a legkisebb költség elvének érvényesülését sem.

A befolyásszerzéssel nem sérül az elővásárlási jog sem

– emelte ki az energetikai hivatal.

További részletek a Világgazdaság pénteki számában

Tiszai Erőmű NRG Contract Tanácsadó Kft. Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal (MEKH)
Kapcsolódó cikkek