Magyar gazdaság

2022 után Lengyelország már nem vásárol földgázt a Gazpromtól

A PGNiG lengyel állami gázszolgáltató az energiahordozót Norvégiából, az euróövezetből, az Egyesült Államokból és Katarból tervezi beszerezni 2022 után.

Lengyelország tavaly 8 milliárd 950 millió köbméterre földgáz importál Oroszországból, ami 1 százalékkal kevesebb az egy évvel korábbinál. A PGNiG lengyel állami gázszolgáltató azt is bejelentette, hogy a teljes lengyel gázimporton belül az orosz szállítások aránya tavaly 60 százalékra esett a 2018. évi 69 százalékról.

Lengyelország tavaly összesen 14 milliárd 850 millió köbméter földgázt importált, ami 10 százalékkal több az egy évvel korábbinál.

A cég adatai szerint Lengyelország tavaly 3 milliárd 430 millió köbméter cseppfolyósított földgázt (LNG) importált, 25 százalékkal többet a 2018. évinél.

Lengyelország tavalyi teljes gázimportján belül az LNG-import aránya 23 százalékra emelkedett az egy évvel korábbi 20 százalékról.

Fotó: Michal Fludra/NurPhoto

A PGNiG lengyel állami gázszolgáltató december közepén megerősítette azt a korábbi döntését, hogy

2022 után már nem vesz földgázt a Gazprom orosz gázipari vállalattól, az energiahordozót Norvégiából, az euróövezetből, az Egyesült Államokból és Katarból tervezi beszerezni.

A két cég között 2022 december 31-én jár le az 1996 szeptemberében kötött Jamal-szerződésként is ismert hosszú távú gázmegállapodás. A PGNiG azzal utasítja el a szerződés meghosszabbítását, hogy „Lengyelország a minél biztonságosabb gázellátásra törekszik”.

gázimport Lengyelország PGNiG gáz
Kapcsolódó cikkek