Magyar gazdaság

Alacsonyabb fokozatra kapcsolt a gazdaság

A Világgazdaság elemzői konszenzusa szerint a tavalyi utolsó negyedévben 4,2 százalékkal, az év egészében pedig 4,8 százalékkal nőtt a magyar gazdaság. Az ipar és az építőipar gyengélkedése miatt maradhatott el a dinamika 2019 hajrájában az elmúlt két évben megszokottól.

A tavalyi utolsó negyedévben 4,2 százalékkal emelkedhetett a bruttó hazai termék (GDP) az előző év azonos időszakához képest a Világgazdaság elemzői konszenzusa szerint, így 2019 egészében 4,8 százalékos lehetett a üteme. A Pénzügyminisztérium (PM) decemberi előrejelzése egy hajszállal magasabb, 4,9 százalékos bővülést jelez 2019-re.

A Központi Statisztikai Hivatal (KSH) pénteken teszi közzé első becslését. Az október–decemberi időszakra vonatkozó elemzői előrejelzések 4–4,6 százalék között alakulnak, ami egyértelműen visszafogottabb dinamikára utal, mint amit tavaly megszoktunk.

A KSH adatai szerint 2019 első kilenc hónapjában 5,1 százalékkal nőtt a az előző év azonos időszakához képest – ami megegyezik a 2018-as éves ütemmel.

Fotó: Kallus György

A harmadik negyedévhez képest várt lassulást a gyengébb ipari és építőipari teljesítmény magyarázza – mondta a Világgazdaságnak Halász Ágnes, az UniCredit Bank vezető elemzője, aki a negyedik negyedévre 4 százalékos növekedést prognosztizál.

Virovácz Péter, az ING Bank vezető elemzője szerint a terméktámogatások és adók egyenlege kevésbé támogatja a bővülést, ugyanakkor a kiskereskedelem kifejezetten jól teljesített, ezért ő is úgy véli, hogy 4 százalék lehetett a dinamika.

Regős Gábor, a Századvég makrogazdasági csoportvezetője jóval optimistább, szerinte akár 4,6 százalékos is lehet a bővülés, amit a belső fogyasztás töretlenül magas szintjével magyaráz. Németh Dávid, a K&H Bank vezető elemzője hangsúlyozta: az építőipar és az ipar korábbinál gyengébb teljesítménye miatt a két ágazat GDP-növekedéshez való hozzájárulása mintegy 0,7-0,8 százalékponttal lehet kevesebb, mint a harmadik negyedévben.

A teljes cikket elolvashatják a Világgazdaság csütörtöki számában

konszenzus GDP gazdaság
Kapcsolódó cikkek