Magyar gazdaság

Alacsonyabb fokozatra kapcsolt a gazdaság

A Világgazdaság elemzői konszenzusa szerint a tavalyi utolsó negyedévben 4,2 százalékkal, az év egészében pedig 4,8 százalékkal nőtt a magyar gazdaság. Az ipar és az építőipar gyengélkedése miatt maradhatott el a dinamika 2019 hajrájában az elmúlt két évben megszokottól.

A tavalyi utolsó negyedévben 4,2 százalékkal emelkedhetett a bruttó hazai termék (GDP) az előző év azonos időszakához képest a Világgazdaság elemzői konszenzusa szerint, így 2019 egészében 4,8 százalékos lehetett a üteme. A Pénzügyminisztérium (PM) decemberi előrejelzése egy hajszállal magasabb, 4,9 százalékos bővülést jelez 2019-re. A Központi Statisztikai Hivatal (KSH) pénteken teszi közzé első becslését. Az október–decemberi időszakra vonatkozó elemzői előrejelzések 4–4,6 százalék között alakulnak, ami egyértelműen visszafogottabb dinamikára utal, mint amit tavaly megszoktunk. A KSH adatai szerint 2019 első kilenc hónapjában 5,1 százalékkal nőtt a az előző év azonos időszakához képest – ami megegyezik a 2018-as éves ütemmel.

A harmadik negyedévhez képest várt lassulást a gyengébb ipari és építőipari teljesítmény magyarázza – mondta a Világgazdaságnak Halász Ágnes, az UniCredit Bank vezető elemzője, aki a negyedik negyedévre 4 százalékos növekedést prognosztizál. Virovácz Péter, az ING Bank vezető elemzője szerint a terméktámogatások és adók egyenlege kevésbé támogatja a bővülést, ugyanakkor a kiskereskedelem kifejezetten jól teljesített, ezért ő is úgy véli, hogy 4 százalék lehetett a dinamika. Regős Gábor, a Századvég makrogazdasági csoportvezetője jóval optimistább, szerinte akár 4,6 százalékos is lehet a bővülés, amit a belső fogyasztás töretlenül magas szintjével magyaráz. Németh Dávid, a K&H Bank vezető elemzője hangsúlyozta: az építőipar és az ipar korábbinál gyengébb teljesítménye miatt a két ágazat GDP-növekedéshez való hozzájárulása mintegy 0,7-0,8 százalékponttal lehet kevesebb, mint a harmadik negyedévben.

Az új autóipari kapacitások 2019 második felében pörgették a gazdaságot, ezért a harmadik negyedévben meglepően magas, 1,1 százalék volt a növekedési ütem negyedéves alapon – hangsúlyozta a Commerzbank lapunkhoz eljuttatott elemzése. A régióban legmagasabb beszerzésimenedzser-index a tavaly májusi 60 pontról januárra 52,5 pontra olvadt, ami azt jelzi, hogy a gazdasági ciklus lefelé szálló ágához érkezett – több nagy autóipari gyártó a munkaerő vágásáról döntött. A Commerzbank szerint 2020-ban azért mérséklődhet 2,5 százalékra a GDP-növekedés üteme, mert a német gazdaság gyengélkedik, és az uniós források elapadnak, igaz, 2021-től ismét 3,1 százalékkal bővülhet a magyar gazdaság.

Lapunk konszenzusa 3,6 százalékos növekedést jelez 2020-ra. A prognózisok 2,5 és 3,9 százalék között szóródnak, vagyis még a legoptimistább sem éri el a PM 4 százalékos várakozását, ugyanakkor a Commerzbank kiugróan pesszimista előrejelzése nélkül a konszenzus 3,7 százalékra módosul. Kuti Ákos, a Danube Capital vezérigazgató-helyettese szerint a lanyhuló dinamika elsősorban a fogyasztásbővülés mérséklődésének tudható be, a lakosság bizalmi indexei magasak, és az elmúlt évek megtakarításait is felhasználhatják, a beruházások terén elsősorban az állami fejlesztésekben jöhet változás az EU-s pénzek miatt. Suppan Gergely, a Takarékbank vezető elemzője figyelmeztet: az első negyedévben bizonytalanságot okoz a koronavírus miatt kieső kínai kereslet és ellátási lánc. A halasztott fogyasztást, illetve megrendeléseket a második negyedévben pótolhatja a lakosság és az ipar is.

Ezek is érdekelhetik