Magyar gazdaság

Meglódultak az élelmiszerárak a régióban

Bár az infláció mérsékelt emelkedést mutat régiónkban, a lakosság nagy részének már nehézségeket okoz a pénzromlás üteme, hiszen az elmúlt időszakban leginkább az élelmiszerek drágultak, ráadásul a bérek továbbra is alacsonyak a nem uniós szomszédainknál.

Az uniós dobogón Románia

Románia tavaly is élen járt a drágulások terén az tagállamai között, de már 2018-ban is vezette a drágulási toplistát. Miközben az EU-ban átlagosan 1,2 százalékkal nőttek a fogyasztói árak, addig Romániában a tavaly novem­berben jegyzett 3,8 százalékról decemberben 4 százalékra nőtt az éves inflációs ráta, hogy aztán idén januárban 3,6 százalékra csökkenjen. A mutató 2019-ben 3,8 százalék volt, miután az élelmiszerek 4,7 százalékkal, a szolgáltatások 3,9 százalékkal, a nem élelmiszerek 3,2 százalékkal drágultak. Mindez jóval meghaladta a nemzeti bank (BNR) 1,5–3,5 százalékos célsávját. Tavaly decemberben a fogyasztói árak 4,04 százalékkal voltak magasabbak, mint 2018 utolsó hónapjában. Főként az élelmiszerek drágultak, 5,08 százalékkal kerültek többe, a szolgáltatások 4,16, a nem élelmiszer jellegű termékek ára 3,3 százalékkal emelkedett.

Fotó: VG

Lassan emelkedik a szerb infláció

Szerbiában a 2008-as válság után megugrott az 2011 áprilisában 14,7 százalékos volt a pénzromlás mértéke éves szinten. Ezt követően azonban – a kormány és a jegybank összehangolt intézkedéseivel – 2013-ra sikerült 2 százalék körülire mérsékelni. Ez úgy sikerült, hogy csökkentették a nyugdíjakat és a béreket a közszférában. A mai napig alacsony,

2 százalék körüli infláció a jellemző Szerbiában. 2018 novemberében rekordalacsonyra mérték, akkor éves szinten 1,9 százalékot tett ki a pénzromlás üteme. A jegybank által meghatározott célsáv 1,5–4,5 százalék.

Rég nem látott ütem Szlovákiában

Szlovákiában az idén januárban 3 százalékkal nőttek az árak az egy évvel korábbihoz képest, ami pontosan megegyezik a tavaly novemberi és decemberi adattal – derül ki a Szlovák Statisztikai Hivatal (SSÚ) legfrissebb felméréséből. Viszonylag erőteljes volt az infláció üteme tavaly is, 2019 utolsó hónapjában 3 százalékkal nőttek az árak az egy évvel korábbi mutatóhoz képest. Ilyen gyors drágulásra legutóbb 2012-ben volt példa az országban. A legnagyobb, 5 százalékos drágulást az élelmiszerek kategóriájában mérték – mondta Eva Sadovská, a Wood & Company befektetési és tanácsadó társaság elemzője.

 

A teljes cikk a Világgazdaság pénteki számában olvasható

Régiós infláció élelmiszer Kelet-Európa
Kapcsolódó cikkek