Magyar gazdaság

Öt százalék felett bővült 2019-ben a magyar ipar

Az elemzők ugyanakkor hidegzuhanyként, óriási negatív meglepetésként értékelték a decemberi visszaesést.

Az ipari termelés 5,4 százalékkal nőtt tavaly az előző évi 3,5 százalék után – jelentette csütörtökön első becslése alapján a Központi Statisztikai Hivatal (KSH).

Tavaly decemberben az ipari termelés volumene 1,2 százalékkal elmaradt az egy évvel korábbitól a novemberi 3,6 százalékos növekedést követően. Munkanaphatástól megtisztított adatok szerint 3,7 százalékkal csökkent a termelés éves összevetésben.

Az ipari termelés alakulása
Fotó: KSH

Az előző hónaphoz viszonyítva decemberben 3,8 százalékkal visszaesett a szezonálisan és munkanaptényezővel kiigazított ipari kibocsátás.

A feldolgozóipari alágak csaknem felében csökkent a termelés volumene. A legnagyobb súllyal szereplő járműgyártásban jelentős visszaesés volt az előző év decemberéhez képest. A számítógép-, elektronikai, optikai termék gyártásában lassult a növekedés üteme. Az élelmiszer-, ital- és dohánytermék gyártása továbbra is nőtt – közölte a KSH.

Meglepte az elemzőket a decemberi adat

Hidegzuhanynak, óriási negatív meglepetésnek minősítették az elemzők az ipari termelés tavaly decemberi visszaesését, aminek negatív hatása a tavaly negyedik negyedévi GDP-növekedésre is rányomja bélyegét.

Virovácz Péter, az ING Bank vezető elemzője szerint óriási

negatív meglepetést tartogatott az ipar decemberre, amit egyértelműen az autóipar okozott.

Az ipar botladozása egyúttal azt is jelenti, hogy markánsan lassulhatott a negyedik negyedévben a GDP-növekedés üteme, amely így közelebb lesz a 4, mint az 5 százalékhoz.

Suppan Gergely, a Takarékbank vezető elemzője egyenesen „hidegzuhanynak” minősítette az ipari termelés tavaly decemberi visszaesését. Az ipar ezzel szerinte is érdemben visszahúzta a növekedését is, ami szerinte is

4 százalék közelébe lassulhatott az előző negyedévi 5 százalékos növekedésről.

Az idei kilátásokat némileg javítja, hogy a német és európai konjunktúramutatók elmozdultak a mélypontról. A Kínában kitört koronavírus azonban átmeneti nehézségeket okozhat még az év elején.

KSH statisztika ipari termelés
Kapcsolódó cikkek