Magyar gazdaság

Pluszfinanszírozás járhat a Green Deal miatt

Kelemen Zoltán | Az Európai Bizottság programja, az európai zöld- megállapodás (Green Deal) nem ellenünk van, hanem olyan lehetőség, amellyel élnünk kell – mondta a Világgazdaságnak Nagy István agrárminiszter. Ha lehetővé tesszük például azt, hogy a zöldítésbe ne csak lágy szárú, hanem fás szárú növények is bekerülhessenek, akkor a telepített erdők nagysága jócskán meg tud növekedni. Mezővédő erdősávok alakulhatnak ki, amelyek az apróvadállományra, a beporzókra, a környezet hűtésére, ezen keresztül pedig a mikroklímára hatalmas pozitív hatással lennének. Ez csak egy azok közül az intézkedések közül, amelyek a magyar termelők számára hasznosak, a brüsszeli klímapolitikai elvárásoknak is megfelelnek, és – ahogy a miniszter fogalmazott – ott van a levegőben, hogy valóban meg is valósulhatnak.

Nagy István azt is szeretné elérni, hogy ne csak a termőföldre járjon SAPS, vagyis egységes hanem a tavi felületekre is. „Ha ez bekövetkezne, akkor máris sokkal jobban megéri olyan területeken, amelyeken most kínlódnak, akár ideiglenes víztározót is létrehozni ahhoz, hogy a fölösleges vizet megőrizzük, és azt átmenetileg halászati célra is hasznosíthassák a gazdálkodók, amiből pluszbevételt érhetnek el” – mutatott rá. Ezeket a terveket a magyar kormány Brüsszelben is ismertette.

A miniszter szerint tehát a Green Deal előnyös lehet a magyar termelőknek, de a programban rejlő lehetőségek kihasználásához föl kell vennünk a megfelelő szemüveget, és azon keresztül nézve kell végiggondolnunk, milyen az Európai Bizottságnak és Magyarországnak is megfelelő megoldásokat tudunk alkalmazni. A magyar kreativitásra mindig voltak jó példák, és a miniszter szerint most is megtalálják majd a forráslekötési lehetőségeket, amelyek úgy felelnek meg az unió zöldkövetelményeinek, hogy eközben a magyar agrártermelők számára is hasznosak. A nagy vita most arról folyik, hogy azokat a környezeti elvárásokat, amelyeket az új költségvetési ciklusában érvényes közös agrárpolitikában megfogalmaznak a gazdálkodókkal szemben, többletforrásokból vagy a régi források kárára kell teljesíteni. A miniszter nyomatékosította, hogy a magyar álláspont szerint, ha többletkövetelményeket fogalmaznak meg a gazdálkodókkal szemben, azokhoz pluszforrásokat is kell biztosítani. Nagy István elmondta, van olyan brüsszeli ígéret, amely szerint a Green Deal miatt extra finanszírozást juttatnak a rendszerbe. „Ha ezen az ágon több uniós támogatáshoz jutunk, akkor ez a dolog teljesen rendben van” – tette hozzá. Mint ismert, az új közös agrárpolitika egyeztetése jelenleg is tart, de szinte biztosra vehető, hogy a támogatások feltételéül szabja majd az Európai Bizottság, hogy az agrártermelők még inkább feleljenek meg az éghajlatváltozással kapcsolatos kihívásoknak, valamint a környezetvédelmi elvárásoknak. Egyebek mellett nagyobb szerepet kell kapniuk például a precíziós gazdálkodás módszereinek, ami egybeesik a magyar agrárkormányzat céljaival is.

A magyar álláspont szerint, ha többletkövetelményeket fogalmaznak meg a gazdálkodókkal szemben, azokhoz pluszforrásokat is kell biztosítani

közös agrárpolitika Nagy István SAPS Green Deal uniós agrártámogatások zöldítés
Ezek is érdekelhetik