Magyar gazdaság

2,5 százalékos GDP-csökkenést várnak

Recesszióval és 13,7 milliárd eurós kieséssel számolnak.

A bruttó hazai termék 2,5 százalékos csökkenésére számít az idén Ausztriában az osztrák iparszövetség a Kurier napilapban megjelent interjú alapján.

Recesszióval és az osztrák gazdaságot érő, 13,7 milliárd eurós kieséssel számol 2020-ra Christian Helmenstein az osztrák iparszövetség, az Industriellenvereinigung vezető közgazdásza, az Economica Institut für Wirtschaftsforschung gazdaságkutató intézet igazgatója.

A várt GDP-csökkenés így elmarad a 2009-es gazdasági válság utánitól, ami 3,8 százalékos volt.

Helmenstein szerint a keresleti és a kínálati oldalon is jelentkezhet sokkhatás,

a kínálati sokk a járványkorlátozó intézkedések miatti üzembezárások következménye, ami leállásokhoz vezetett a beszállítói csatornákban. A kínálati sokknak azonban van pozitív eleme is, az olajár számottevő mértékű csökkenése például, ami enyhíti az inflációs nyomást, és növeli a lakosság vásárlóerejét.

Bécs
Fotó: AFP

Keresleti sokk a munkanélküliek számának növekedésével és a vásárlóerő elapadásával érheti a gazdaságot.

Ebből a szempontból kiváló lépésnek tartja Helmenstein a részmunkaidős foglalkoztatás szabályainak a lazítását a koronavírus-járvány miatt. Sokak számára ez teszi lehetővé ugyanis a munkában maradást, ami végső soron stabilizálja a lakossági fogyasztást és enyhíti a krízis következményeit.

Az osztrák iparszövetség vezető közgazdásza szerint azonban aggodalomra ad okot, hogy az Egyesült Államokban még kevésbé estek vissza a tőzsdei árfolyamok, mint Európában.

Ha az amerikai árfolyamok tovább csökkennek az még inkább a mélybe fogja rántani az európai tőzsdéket

– mutatott rá, megjegyezve, hogy ettől a kockázattól eltekintve az európai tőzsdei árfolyamok már valószínűleg elérték a minimum körüli szintet.

További adminisztratív könnyítéseket és a társasági azonnali csökkentését feltételezve Helmenstein szerint a harmadik negyedévben már megindulhat a vállalati beruházások növekedése és 2021 első negyedévében az osztrák gazdaság teljesítménye már visszatérhet a krízis előtti szintre.

GDP osztrák gazdaság Ausztria
Kapcsolódó cikkek