Magyar gazdaság

Kilencpontos javaslatcsomag a magyar vállalkozók megsegítésére

A Magyarok a Piacon Klub online konferencia keretében tekintette át, hogy a kialakult járványhelyzet hogyan változtatta meg a gazdasági kilátásokat.

A hazai vállalkozói középréteg megerősítését célul tűző, mintegy 100 vállalkozást tömörítő Magyarok a Piacon Klub (MAPI Klub) tagsága online konferencia keretében tekintette át, hogy a kialakult járványhelyzet hogyan változtatta meg a gazdasági kilátásokat – áll a Magyarok a Piacon Klub közleményében.

Fotó: Pixabay

A résztvevő cégtulajdonosok javaslatokat fogalmaztak meg arra, hogy milyen gyors kormányzati intézkedések jelenthetnek hatékony segítséget a magyar vállalkozók számára. A kilencpontos javaslatcsomag elemei a következők:

  • Ahhoz, hogy elkerüljük 1 millió munkanélküli ember megjelenését, akiket majd az államnak kell eltartania, gyors, határozott támogatást kérünk iparágtól függetlenül. A munkaadói járulékok teljes eltörlését a 2019-es év átlagbér mértéke alatt, amivel a leginkább rászorult réteget támogathatjuk a munkában tartással.
  • Aki 2020. január előtt alkalmazott volt és a 2019-es átlagbér alatt keresett, annak járjon 100 ezer forint havi juttatás, akár munkaállományban van jelenleg, akár nem. Ha állományban van, akkor ez segít, hogy abban is maradjon, ha már munkanélküli, segít az életben maradásban. Ez 3,5 millió embert érint, azokat, akiknek a legkevesebb tartalékuk van. Ez az összeg a magyar 0,8 százaléka havonta. Mindezzel a cégek fizetési terhe csökkenne alkalmazottként és havonta 100 ezer forinttal.
  • A hitelmoratórium bevezetését támogatjuk céges- és egyéni szinten egyaránt. Ez viszont lefagyasztja a hiteleket, és nagy valószínűséggel blokkolni fogja majd az új hitelek kihelyezését is a bankok részéről, hiszen az amúgy is volatilis és kockázatokkal terhelt helyzetben a moratórium mellett nem fognak új hiteleket adni. Ez éppen a hitelképes és működőképes vállalatoknak lesz káros. Ezt áthidalandó, szükséges lenne a hitelezést más eszközökkel élénkíteni.
  • Ne a pótlólagos, új hitelekre koncentráljanak a támogatások! Új hitelre csupán néhány cégnek van szüksége, amelyek az élelmiszeripar, gyógyszeripar területén működnek. Azok számára, akiknek a piaca elveszett vagy nincs alapanyaga, a nem releváns segítség.
  • Munkajogi jogszabályok flexibilisebbé tétele 2020. év végéig a munkahelyek megőrzése érdekében.A munkáltató egyoldalúan elrendelhesse például a részmunkaidőt, 3-4 napos munkahetet, állásidőt, az előző évi átlagbér meghatározott százalékát fizetve stb.
  • Állami beruházások elkezdése nem presztízs, látvány területeken, hanem utak, kórházak, iskolák, bérlakások és informatikai központok terén.
  • Közfoglalkoztatás megerősítése.
  • A Növekedési Program kereteit szélesebbre kellene nyitni a KKV-k előtt és alkalmas módon bele kellene kötni a Garantiqa Hitelgaranciát, mint garantőrt, mert ez bővíti a forráskihelyezést a gazdaságba.
  • Újraélesztési programok előkészítése, például iparágspecifikus adókedvezmények, cafeteria rendszer visszaalakítása a belföldi szolgáltatások/turizmus majdani erősítése érdekében.
  • vállalkozó koronavírus Magyarok a Piacon Klub
    Kapcsolódó cikkek