Magyar gazdaság

A francia kormány 45 milliárd eurós támogatást nyújt a gazdaságnak

A kisvállalatok megsegítésére a kormány egymilliárd eurós segélyalapot hoz létre, és nem zárta ki, hogy szükség esetén államosításokat is eszközöl.

A francia kormány

45 milliárd eurós támogatást nyújt a vállalatoknak és a munkavállalóknak a koronavírus-járvány terjedésének megfékezésére bejelentetett általános karantén gazdasági hatásainak tompítására

- közölte kedden Bruno Le Maire gazdasági miniszter. A délben életbe lépett drasztikus intézkedések előtt a párizsiak tömegesen hagyták el a fővárost, hogy vidéken vészeljék át a legalább két hétig tartó vesztegzárat.

„A gazdasági és pénzügyi háború tartós és erőszakos lesz. A harcban minden erőnket mozgósítani kell” – fogalmazott a gazdasági tárca vezetője az RTL kereskedelmi rádióban. Számításai szerint

a járvány Franciaországot 2020-ben recesszióba taszítja.

A kormány a egy százalékos visszaesésével számol, ezért törvényjavaslatot terjeszt be a költségvetés módosítására, amelyben „negatív növekedés” fog szerepelni, egyelőre – átmenetileg – egy százalékos mutatóval.

A kisvállalatok megsegítésére a kormány egymilliárd eurós segélyalapot hoz létre, és nem zárta ki, hogy szükség esetén államosításokat is eszközöl.

Fotó: Pixabay

Emmanuel Macron francia elnök hétfő esti televíziós beszédében – amely megdöntötte a nézettségi rekordokat – jelezte, hogy a fizetési nehézségbe került vállalkozásoknak felfüggeszti az adó- és járulékfizetési kötelezettségeit, nem kell befizetniük az áram- és gázszámlákat, és a bérleti díjakat sem.

Miután déltől csak indokolt esetben és kizárólag igazolással hagyhatják el a franciák az otthonaikat, a nagyvárosokban, és mindenekelőtt

a Párizsban élők tömegesen indultak útnak, hogy az egyre tavasziasabb időben – aki megteheti -, vidéken vészelje át a következő időszakot.

A francia főváros a járvány egyik gócpontjává vált, így van aki magától a vírustól tart, mások viszont nehezen tudják elképzelni a kormány által meghirdetett teljes karantént egy olyan zsúfolt városban, ahol nagyon kicsik a lakások. Franciaországban békeidőben még soha nem voltak hasonló jellegű intézkedések.

koronavírus Franciaország gazdasgi segély
Kapcsolódó cikkek