Magyar gazdaság

Már kevésbé számít nyerőnek az irodai állás

A magyar álláskeresők szívesen lépnének ki az irodai környezetből, és inkább az utazást lehetővé tévő állások iránt érdeklődnek – derült ki a Workania felméréséből.

A magyar álláskeresők szívesen lépnének ki az irodai környezetből, és inkább az utazást lehetővé tévő állások iránt érdeklődnek – derült ki a Workania felméréséből. Az állásportál oldalán a legtöbb pályázó a steward-légiutas-kísérő pozícióra jelentkezett, majd az idegenvezető és a coach következett. Nagy volt a kereslet a jól fizető, trendi területek iránt is, amelyek speciális tudást igényelnek. A vizsgálat ezek közé sorolta a CRM-specialistákat, a grafikusokat vagy éppen a marketingmenedzsereket. A bejövő jelentkezések számát tekintve 2019-ben divatszakmának számított a mentőtiszt, a postai kézbesítő és az au-pair (bébiszitter vagy gyermekfelügyelő), holott egy évvel korábban még a lakberendezői, az idegenvezetői és a raktárosi pozíciók iránt érdeklődtek kimagasló mértékben az álláskeresők.

Illusztráció – Fotó: VG / Kallus György

A portál felméréséből ezenkívül kiderült az is, hogy

az előző évben 60 százalékkal több hirdetést adtak fel kékgalléros munkavállalóknak, mint 2018-ban.

Előremutató tendencia, hogy az alacsonyabb végzettségű álláskeresők nagyobb hatékonysággal használták az online álláskeresést: az érettségizett felhasználók 35 százaléka, a szakközépiskolát végzettek 19 százaléka, az általános iskolai végzettségű jelöltek 17 százaléka jelentkezett interneten meghirdetett állásra. A munkáltatók által közzétett leggyakoribb pozíciók közé tartozik a géplakatos, valamint a hegesztő, emellett raktárost, épületlakatost, eladót és segédmunkást is nagy számban kerestek. A kutatás rámutatott továbbá, hogy az elmúlt évek tapasztalataihoz hasonlóan továbbra is a gyártás-termelés, a gépipar, az építőipar és a kiskereskedelem dominált a hirdetések között. Ezeken belül leginkább a hiányszakmákat művelő kékgalléros munkavállalóknak szóló állások ismétlődtek. A megjelenő álláshirdetések alapján tavaly az épületlakatosok, a karosszérialakatosok és a villamossági szerelők iránt ugrott meg legjobban a kereslet, de háromszor több álláshirdetés jelent meg géplakatos, csőszerelő és esztergályos pozíciókban is.

álláshirdetés FIZETÉSEK felmérés workania
Kapcsolódó cikkek