Magyar gazdaság

Az utolsó pillanatban jöhet a csapadék

A jobb állapotú őszi vetések is már csak bő egy hétig bírnák csapadék nélkül. Az e hétre ígért néhány milliméter eső mentőöv lehet, de a jó terméshez a tavalyihoz hasonló, csapadékos május kell.

Ha csak az a napi 2-3 milliméter csapadék hullik a héten, amit a meteorológusok jósolnak, már annak is örülni fogunk. Most ugyanis már egy reggeli kis harmat is nagy dolog – jellemezte a hetek óta tartó csapadékhiányt a Világgazdaság kérdésére Vancsura József, a Gabonatermesztők Országos Szövetségének (GOSZ) tiszteletbeli elnöke. A szakember a szárazságot a magyarországi növénytermesztők állandó problémájának nevezte.

Tapasztalatai szerint az idén élesen elválnak az azonos talajadottságú és az ugyanannyi csapadékot kapott területeken belül azok a táblák, amelyekre sok tápanyagot juttattak ki, és víztakarékosan művelték a talajukat, azoktól, amelyeken ez nem így történt. Ám az biztos, hogy még a megfelelő tápanyaggal és a talaj vízpárologtatását leginkább megakadályozó technológiával művelt növények is legfeljebb hét–tíz napot bírnának ki csapadék nélkül.

A GOSZ adatai szerint országosan szinte egyöntetűen 80 milliméter körüli csapadékmennyiség hiányzik a talajból. Ennél csupán Baranya megyében és a környékén jobb a helyzet, ahol mintegy 30 milliméter körüli a vízdeficit. Tavaly ugyanebben az időszakban a mostaninál nagyobb vízhiányról számoltak be a növénytermesztők, de akkor a május bőséges esőt hozott. Egy ilyen május az idén is segítene – mondta Vancsura József.

Az ősszel vetett kalászosoknál az a probléma, hogy a gyökerük a felső 30 centiméteres talajrétegben van, ahonnan nagyon gyorsan eltűnik a víz. Az elmúlt napok meleg, szeles időjárása rendkívül kedvezőtlen volt e növények számára, ezért is lenne fontos a mielőbbi vízpótlás. Bár a repcének mélyebben van a gyökere, már ezen a növényen is látszik, hogy a normálistól elmaradt a fejlődése. Az őszi vetés idején még optimálisak voltak a körülmények, de az enyhe tél és a tartós hótakaró hiánya rontott a növények állapotán. A gazdálkodók attól is tartanak, hogy a hideg híján áttelelt kártevők és kórokozók miatt nehezebb és drágább lesz a növényvédelem.

A tavaszi vetést segítette a száraz időjárás, a kelő vagy kelés előtt álló növényekkel pedig Vancsura József szerint még nincs gond: van annyi nedvesség a talajban, hogy kikeljenek. A kukorica és a napraforgó számára azonban létkérdés a csapadék ahhoz, hogy ősszel jó termést adjon. Az agrártárca arra hívta fel a figyelmet, hogy száraz, szeles idő esetén hamar elvirágozhat a repce, és gyengén kötődik a termése.

A termelők az idén már hetekkel ezelőtt több százezer hektárról jelentettek aszálykárt. Az Agrárminisztérium kezdeményezésére a Belügyminisztérium a múlt hétfőn tartósan vízhiányos időszakot hirdetett ki. Ennek alapján nem kell vízkészletjárulékot fizetni az öntözési, a halgazdálkodási és a rizstermelési vízhasználat után, és a termelők rendkívüli öntözésre is használhatják majd a vizet.

Gabonatermesztők Országos Szövetsége aszály Vancsura József
Ezek is érdekelhetik