Magyar gazdaság

A csomagolóipar nyert a veszélyhelyzeten

Az élelmiszeripari csomagolóanyag-előállító, az egészségügynek gyártó, illetve a védőfelszereléseket készítő cégek szinte kivétel nélkül növelték teljesítményüket.

A csomagolóipar egyértelmű nyertese a koronavírusjárvány okozta helyzetnek – egyebek mellett ez a konklúziója a Magyar Műanyagipari Szövetség (MMSZ) friss felmérésének, amelyet a szervezet eljuttatott a Világgazdaságnak. Az ágazat április végi állapotát bemutató vizsgálatban mintegy száz vállalat vett részt. Vegyes a kép, de az világosan látszik, hogy

a környezetvédelem szempontjából sokat kritizált csomagolóeszközök gyártása erőteljesen segíti a gazdaságot.

Az élelmiszeripari csomagolóanyag-előállító, illetve az egészségügynek gyártó és védőfelszereléseket készítő cégek – köztük meghatározó a kkv-k súlya – szinte kivétel nélkül megnövelt termelésről jelentettek. A létszám növelése viszont nem könnyű ezeknél a vállalatoknál, ezért diákmunka bevonását is el tudják képzelni. Az MMSZ szerint a termelésüket növelni kénytelen és képes cégeket az ellátás biztonságának érdekében indokolt lehet bevonni a stratégiai minősítésűek körébe. Több cég is kitér arra, hogy logisztikai jellegű problémái vannak, és a szervizelésben a külföldi szakemberek utazási nehézségei alkalmanként gátolhatják az új technológiák beindítását.

Illusztráció – Fotó: Vémi Zoltán / VG

A műanyagiparban a bezárások és a kényszerszabadságolások aránya alacsony, ahogy az elbocsátásra készülő társaságoké is. Viszont a gyakorlat területtől és cégmérettől függően erősen eltérő.

A visszajelzők egynegyede változatlan szinten termel, de a többség (54 százalék) a termelésének visszafogására, illetve kapacitásainak részleges leállítására kényszerül. Ez a kör döntően a vevői megrendelések visszaeséséről nyilatkozott, és itt is előfordulnak logisztikai problémák. A szállítási nehézségek közül a beérkező alapanyagok késedelme a gyakoribb, de a termékek késedelmes elszállítása se példa nélküli. Megnyugtató adat, hogy csak öt cég számolt be teljes leállásról, ők mindannyian járműipari beszállítók. Összességében a felmérés azt mutatja, hogy bár a műanyagipari vállalatok 93 százaléka termel, több mint felüknek vissza kellett fognia a termelést

A teljes cikk a Világgazdaság csütörtöki számában olvasható

felmérés koronavírus Magyar Műanyagipari Szövetség műanyaggyártás válság
Kapcsolódó cikkek