Magyar gazdaság

Csökkenhetett az infláció áprilisban

Rendkívüli bizonytalanság övezi a fogyasztói árak alakulását, valószínűleg mérséklődött a pénzromlás üteme, ám a maginfláció akár emelkedhetett is.

Az 2,5 százalékra mérséklődhetett áprilisban az előző havi 3,9 százalékról a Világgazdaság elemzői konszenzusa szerint. Az elemzői előrejelzések rendkívül széles, 1,5 százalékpontos skálán, 2,2 és 3,7 százalék között mozognak, egyedül abban van egyetértés, hogy az áprilisi fogyasztói árindex alacsonyabb lehet, mint a márciusi volt. A maginflációnál viszont az irányban sincs egyetértés, szintén rendkívül széles, 3,2–4,5 százalékos skálán mozognak a prognózisok, a konszenzus 4,1 százalék lett. Az adószűrt maginflációnál még nagyobb a bizonytalanság, 2,8–4,1 százalékos a szakértői előrejelzések sávja, a 3,7 százalékos konszenzus csökkenést jelenthet a márciusi 3,9 százalékhoz képest. A maginflációs mutatók konszenzusának 0,2 százalékpontos csökkenése az árnyomás enyhülését jelezheti. A Magyar Nemzeti Bank sávos prognózisa – 2–2,5 százalék – is arra utal, hogy jelenleg jelentős bizonytalanság övezi az árak alakulását. A Központi Statisztikai Hivatal (KSH) holnap teszi közzé a fogyasztói árindex adatait.

Az üzemanyagárak 14-15 százalékos csökkenése és a tavalyi magas bázis következtében zuhant be az infláció áprilisban – mondta lapunknak Halász Ágnes, az UniCredit Bank vezető elemzője, aki 2,4 százalékos fogyasztói árindexet prognosztizált. Regős Gábor, a Századvég makrogazdasági csoportjának vezetője 3,7 százalékos, vagyis alig mérséklődő inflációt vár, és hangsúlyozta, hogy kettősség határozta meg a folyamatokat: az olajárzuhanás lefelé tolta a dinamikát, míg az élelmiszerek erőteljes drágulása gyorsította a pénzromlást. Virovácz Péter, az ING Bank vezető elemzője – aki szintén 2,4 százalékos fogyasztói árindexet prognosztizál – arra hívta fel a figyelmet, hogy három hónap alatt az 5 százalék közeli pénzromlástól eljutottunk oda, hogy a jegybanki célsáv aljához közelebb állhat a drágulás üteme, mint a 3 százalékos célhoz. Az üzemanyagárak önmagukban 1,1 százalékponttal csökkentik az éves inflációt márciushoz képest. A szakértő hozzátette: problémákat okozhat a KSH-nak az árak összeírása, ami tovább növeli az adattal kapcsolatos bizonytalanságot. Kuti Ákos, a Danube Capital vezérigazgató-helyettese arra figyelmeztetett, hogy a zöldségek gyorsan drágulnak, és a részben folytatódó felhalmozás felfelé nyomhatta az élelmiszerek árszínvonalát, amit csak részben ellensúlyozhatott a sertés- és a csirkehús árcsökkenése és a felhalmozás lanyhulása a hónap második felében.

A következő hónapok inflációs folyamatait a forint árfolyamának alakulása, a gazdaság újraindításának üteme és az olaj árának változása határozza meg, ez alapján az inflációs mutató bármelyik irányba elmozdulhat – magyarázta Regős Gábor. Virovácz Péter szerint az alacsony olajárak és a gazdasági visszaesés következtében tartósan alacsonyan ragadhat a fogyasztói árindex. Kuti Ákos figyelmeztetett: a maginfláció a tavalyi évhez hasonlóan magas lehet, 3,8 százalék közelében alakulhat az idén, középtávon nem kell deflációtól tartani.

Ezek is érdekelhetik