Magyar gazdaság

Egyre kifizetődőbb lehet az öntözés

Az időjárás tavaly is nagymértékben befolyásolta a növénytermelés hozamait, egyre fontosabbá válik az öntözéses gazdálkodás. Tavaly több mint 142 ezer hektár volt vízjogilag öntözhető – áll a NAIK Agrárgazdasági Kutatóintézet összefoglalójában.

Az Országos Meteorológiai Szolgálat jelentése szerint az országos középhőmérséklet 2019-ben 1,87 Celsius-fokkal múlta felül az 1981–2010 közötti átlagot. Nyáron nagy hőségperiódusok voltak, 30 fokos csúcsot meghaladó hőségnapból az évi átlagos 24-nél jóval többet, 40 napot regisztráltak. Az Alföld déli részén nagy területen 50 napnál is több, míg Fülöpházán összesen 62 hőségnapot jegyeztek fel.

Sok jel utal arra, hogy a jövőben növekedni fog a forró és aszályos időszakok száma. A legújabb kutatások szerint a gyakori hőhullámok miatt egyre inkább kifizetődővé válik a termelőknek az öntözés. Öntözés nélkül Magyarországon nem képzelhető el fenntartható kertészeti gazdálkodás.

A vízjogilag engedélyezett öntözhető 142,8 ezer hektáros terület négyötöde az Alföldön található. Jász-Nagykun-Szolnok és Békés megyében egyaránt 29 ezer hektárt meghaladó a vízjogilag engedélyezett öntözhető terület, míg az Alföldön kívüli öt régió teljes legálisan öntözhető területe ezt alig meghaladva 32,5 ezer hektár. Az Alföldön megyénként átlagosan 18,4 ezer hektár vízjogilag engedélyezett terület volt, és csupán Szabolcs-Szatmár-Bereg megye 6,2 ezer hektárja maradt el erősen az átlagtól.

A beérkezett adatok szerint az üzemre engedélyezett éves vízmennyiség 259 millió köbméter volt tavaly, aminek szintén csaknem a négyötöde esett az Alföldre. Az Alföldön az üzemre engedélyezett éves vízmennyiség megyei átlaga 34 millió köbméter, azzal együtt, hogy Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében ez az érték az országos megyei átlagos vízmennyiséget sem érte el. Országos szinten az üzemre engedélyezett éves vízmennyiség megyénként átlagosan 13 millió köbméter, de négy megyében – Nógrád, Heves, Zala és Vas megyében – az egymillió köbmétert sem érte el.

A kiöntözött vízmennyiség halmozott érték, vagyis az öntözési idény kezdetétől a végéig öntözésre felhasznált vízmennyiséget mutatja. A vizsgált évben a beérkezett adatok szerint 76 264 hektáron 131 millió köbméter vizet öntöztek ki a gazdálkodók. A megöntözött terület 84,1 százaléka az Alföldön található (2018-hoz képest 1,4 százalékpontos emelkedés), ahová a kiöntözött vízmennyiség több mint háromnegyede jutott.

Az adatok azt mutatják, hogy a Dél-Alföldön és Közép-Magyarországon a termelők által művelésbe vont területek több mint harmadát öntözték a gazdálkodók, míg a Közép-Dunántúlon a megművelt területek kevesebb mint 2 százalékán használták ki ezt a lehetőséget. Az országos átlag 19,7 százalék volt, a Dél-Alföldön a vízjogi engedélyben szereplő terület csaknem 60 százalékán öntöztek 2019-ben.

Az adatszolgáltatók jelentései szerint Magyarországon hektáronként átlagosan 1714 köbméter vizet használtak a gazdálkodók 2019-ben, ha öntözték a területet. Nagy volt a szórás régiónként: Közép-Magyarországon egy hektáron átlagosan 7922 köbméter vizet, az országos átlag több mint négyszeresét öntözték ki.

Ezek is érdekelhetik