Magyar gazdaság

Jó hírt közölt a Pénzügyminisztérium államtitkára

Júliustól 15,5 százalékra csökken a szociális hozzájárulási adó – mondta Izer Norbert.

Július elsejétől 17,5 százalékról 15,5 százalékra csökken a szociális hozzájárulási mértéke – közölte a Pénzügyminisztérium adóügyi államtitkára csütörtökön a parlamentben.

Az egyes adózási tárgyú törvényeknek a koronavírus-járvány gazdasági hatásainak mérséklése érdekében szükséges módosításának általános vitájában Izer Norbert elmondta, a törvényjavaslat elfogadásával a kormány a vállalkozásokat segítené a járványügyi okozta gazdasági visszaesésből történő kilábalásban;

a szociális hozzájárulási adó csökkentésével idén 160, jövőre pedig több mint 330 milliárd forint marad a vállalkozásoknál.

Értékelése szerint kedvezően módosulnak a kisadózó vállalkozás tételes adójára (kata) vonatkozó szabályok is változatlan adófizetési kötelezettség mellett.

Fotó: Shutterstock

Izer Norbert szerint a beruházások ösztönzésére hathat az a szabály, hogy a következő négy évben a magyarországi beruházást tervező cégek esetében a beruházásra fordítani kívánt nyereség akár teljes társaságiadó-mentességben is részesülhet.

Elmondta, a bankok járványügyi különadójából 55 milliárd forintra számítanak.

A hitelintézeteket egyszeri befizetési kötelezettség terheli és a befizetett összeget a következő öt évben egyenlő mértékben levonva a bankadóból adóvisszatartás formájában visszakapják – tette hozzá.

PM Pénzügyminisztérium Izer Norbert szocho adó
Kapcsolódó cikkek