BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Későn jön az eső a kalászosoknak

A gabonapiaci kereslet feltornázta az ótermés árát, miközben az idei kalászos termésre negatívan hat a vízhiány, így várhatóan fennmarad az érdeklődés a termény iránt – mondta a Világgazdaságnak a gabonatermelők szövetségének elnöke.

Az aszály miatt az ókészletek árai emelkednek, több helyen a jó minőségű búza ára elérte a tonnánkénti 60 ezer forintot – válaszolta a Világgazdaság kérdésére Petőházi Tamás, a Gabonatermesztők Országos Szövetségének (GOSZ) elnöke. Viszonyításképp: a NAIK Agrárgazdasági Kutató Intézet adatai szerint február utolsó hetében még 54,9 ezer forint volt az étkezési búza átlagára. A GOSZ-elnök szerint

az áremelkedésben közrejátszik az euróval szemben gyenge forint, és az is, hogy nagy a kereslet.

Az eladók ugyanakkor elkezdtek tartalékolni, a gabonatételek felkínálása lassult – tette hozzá.

Fotó: Makovics Kornél / Tolnai Népújság

Az export viszont ennek ellenére továbbra is megy, igaz, sok esetben döcögősen – mondta Petőházi Tamás. Gondot okoz például, hogy a kamionok nehezebb határátlépése miatt a forgalom egy része átterelődött a vasútra, a vasúti logisztika pedig sok termelő számára bonyolult. Például a Borsod megyei termelőknek Hatvanban kellene berakodniuk, amit sokan nem vállalnak.

Az aszály egész Európára jellemző, és a világpiacot is az időjárás mozgatja.

Hosszabb távon az lesz a kérdés, hogy az alacsony kőolajárak magukkal húzzák-e a gabonaárakat.

A GOSZ szakértői szerint ez nem fog megtörténni, nem a kőolajár, hanem a kereslet lesz a meghatározó. Most a világon hasonló folyamat zajlik, mint a háztartásokban márciusban, vagyis mindenki tartalékolni próbál, az alacsony önellátási szintű országok intenzíven keresik a gabonát – mondta a GOSZ-elnök. Ez egyelőre a fizikailag meglévő készletekre vonatkozik, az új termésnél még kivárnak a piaci szereplők. Itt az látszik, hogy mindenki nagy amplitúdójú mozgásra számít, de Petőházi Tamás szerint csupán az tűnik biztosnak, hogy a kereslet fennmarad.

Itthon a gazdálkodók az évszázad harmadik legszárazabb áprilisát voltak kénytelenek elviselni – derült ki az Országos Meteorológiai Szolgálat adataiból. A GOSZ szerint a talajból továbbra is 30–80 milliméter víz hiányzik.

A teljes cikk a Világgazdaság csütörtöki számában olvasható

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.