Magyar gazdaság

Veszteséghez vezet az ad hoc home office

Egy egészséges szervezetben meg kell oldani a munkaszervezést és -mérést úgy, hogy mindegy legyen, hol tartózkodik a dolgozó. Ehhez viszont a munka törvénykönyvének a reformja is szükséges.

Megkezdtük annak a javaslatnak a szakmai előkészítését, amelyben kezdeményezzük a távmunka mint munkavállalói alapjog kötelező biztosítását – erről a Magyar Távmunka Szövetség (MTSZ) elnöke, Forgács Tamás beszélt a Világgazdaságnak. Elmondta, hogy olyan, a gyakorlathoz közel álló szabályozásra van szükség, amely tükrözi a valós munkavégzési szokásokat, valamint párhuzamosan kezeli a munkavédelem és a munkaidő elszámolásának kérdését, a távmunkára való szervezeti felkészülést, az otthoni munkavégzés ellenőrzését és az információbiztonsági és információs önrendelkezési szempontokat.

Mindez a munkavállalóknak életminőség-javulást, a munkáltatóknak olcsóbb működést és szélesebb munkaerőpiacot, az országnak pedig a vidék elnéptelenedésének megállítását eredményezné, új dimenziót nyitva a területfejlesztés, a nemzetközi foglalkoztatás, valamint a tudásalapú, digitális gazdaság terén

– mutatott rá.

Fotó: Móricz-Sabján Simon / VG

Az MTSZ üdvözli a távmunka hirtelen megnövekedett térnyerését, ám felhívja a figyelmet arra, hogy a folyamat számos kockázatot rejt magában. Itthon a járvány kitörésével a távmunka három modellje (eseti, rendszeres, állandó) közül a nemzetközi szinten is legritkább került fókuszba: az állandó távmunka.

Ez azért problémás, mert még ha az adott foglalkoztató alkalmazta is korábban a home office lehetőségét, és nem a nulláról indult az infrastrukturális kiépítettség terén, az új helyzet munkaszervezési vagy kontrollingszempontból teljesen más megoldásokat követel. Vagyis a járványhelyzet a gyakorlott távmunkáltató cégeket is kihívás elé állította.

Forgács Tamás szerint a munkavállalók 60 százaléka dolgozik otthonról. A munkaadók két hónapja vezették be tömegesen a távmunkát, ami egyértelműen a hatékonyság romlásához vezetett.

Borítékolható, hogy a mostani keretek között sem a munka mennyisége, sem a munka minősége nem éri el az irodai munkavégzés szintjét. Ha ez hónapokon át így marad, katasztrofális körülményekhez vezethet.

A teljes cikk a Világgazdaság pénteki számában olvasható

home office forgács tamás távmunka munka törvénykönyve MTSZ
Kapcsolódó cikkek