Magyar gazdaság

A postások bére az uniós irányelvtől függ

A postánál a dolgozók elvándorlása évek óta komoly problémát okoz már a közszolgáltatás színvonalának fenntartásában is.

Van mozgástér a postai dolgozók bérrendezésére állami támogatás bevonásával, ám annak mértéke felső korláthoz kötött, amelyet az vonatkozó irányelve szigorúan szabályoz, derül ki Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnökének válaszleveléből, amelyet két hazai szakszervezeti konföderációnak küldött kérdéseikre válaszul – írta a Magyar Nemzet a csütörtöki lapszámában.

A lap közölte, hogy a Liga Szakszervezetek és a Munkástanácsok május végén írt levelet az Európai Bizottság elnökének, amelyben jelezték:

a Magyar Postánál súlyos problémát okoz a postai szolgáltatások teljes piaci liberalizációjáról szóló uniós irányelv. A szabályozás miatt az állam nem adhat támogatást egyebek mellett a bérek emelésére, ugyanakkor a posta önerőből nem tudja fedezni a legszükségesebb keresetfelzárkóztatást sem.

A postánál a dolgozók elvándorlása évek óta komoly problémát okoz már a közszolgáltatás színvonalának fenntartásában is.

Fotó: MTI/Balogh Zoltán

Jelenleg legfeljebb tizenötmillió euró, azaz hozzávetőleg ötmilliárd forintos összeghatárig nyújthat az állam támogatást a postának abban az esetben, ha e nélkül az egyetemes szolgáltatás fenntartása veszélybe kerülne – erősítette meg a bizottsági elnök a szakszervezeteknek küldött válaszlevelében.

Az Európai Bizottság négyévente felülvizsgálja a postai szolgáltatásokra vonatkozó irányelvet, amelyhez figyelembe veszi a szociális partnerek visszajelzéseit is.

A lap felidézte, hogy Palkovics Imre, a Munkástanácsok elnöke korábban megkeresésükre elmondta:

az ötmilliárd forintos felső plafon nem biztos, hogy fedezi azokat a béremeléseket, amelyek elégségesek a munkaerőhiány orvoslására a postánál, véleménye szerint ennél nagyobb összeggel kellene a kormánynak támogatnia a postát.

bér posta uniós irányelv
Kapcsolódó cikkek