Magyar gazdaság

A VOSZ változtatna a kata feltételein

Bár a VOSZ-tagság egy részének versenyhátrányt okoz, hogy egyes cégek a dolgozóikat katás vállalkozóvá minősítve érnek el komoly költségcsökkentést, Perlusz László főtitkár szerint a kata adótartalmának növelése nem oldja meg a rejtett munkavállalás problémáját, miközben a rendes katások költségeit növeli. A szervezet inkább a meglévő feltételek alaposabb érvényesülését vizsgálná.

A Vállalkozók és Munkáltatók Országos Szövetsége (VOSZ) a legális vállalkozók érdekképviseleti szervezete, így érthetően azokat a cégeket képviseljük, amelyek a szabályokat betartva, azokat nem kijátszva működnek a piacon. Ebből a szempontból a tagságunk egy részének valóban gondot okoz, hogy míg ők rendben fizetik a munkaadói és a béren keresztül a munkavállalói közterheket, addig más cégek az alkalmazottak bejelentése helyett a dolgozóikat katás vállalkozóvá minősítve tetemes költségcsökkentést tudnak elérni, ezzel inkorrekt, esetleg jogszerűtlen versenyelőnyt szereznek – fejtette ki a Világgazdaságnak Perlusz László, a szervezet főtitkára.

Fotó: Szigetváry Zsolt / MTI

A szakember szerint

ugyanakkor a kisadózó vállalkozások tételes adója rendkívül sikeres és egyszerű vállalkozói forma, amely a vállalkozások tulajdonosain és családjaikon keresztül több mint egymillió embernek biztosítja a megélhetést.

Nagyon sokan éppen a kedvezmény miatt hagytak fel a szürke- és feketemunkával, az idén pedig számos, korábban evás vállalkozásnak nyújtott ez a vállalkozási forma megoldást a továbbműködésre. Ezt a sikersztorit meg kell védeni, fenn kell tartani, és csak azokat a vadhajtásokat kell lecsípni róla, amelyek részben felelősek lehetnek azért, hogy a 2013-as 3 százalékhoz képest a legfrissebb adatok szerint az új katások 40 százaléka a munkaviszonyt otthagyva válik adóalannyá.

Perlusz László szerint az, ha növelnék a adótartalmát, vagy ha adminisztrációs eszközökkel megnehezítenék ennek az egyszerűségében kiváló adózási formának az igénybevételét, önmagában nem oldaná meg a rejtett munkavállalás problémáját, miközben a valódi katások terheit növelné – mindezt olyan időszakban, amikor a koronavírus-járvány miatt sok cég veszített a piacából, és nyögi az újraindulás költségeit.

A teljes cikk a Világgazdaság hétfői számában olvasható

Vállalkozók és Munkáltatók Országos Szövetsége VOSZ kata
Kapcsolódó cikkek