Magyar gazdaság

Bizakodásra adhat okot a Fitch Ratings legfrissebb elemzése

Az év második felében fellendülés kezdődik a közép- és kelet-európai gazdaságokban, áll az intézet előrejelzésében.

A tágabb értelemben vett közép- és kelet-európai térség gazdaságait is komolyan megterheli az idén a koronavírus-járvány, a régióban azonban az év második felétől már fellendülés, jövőre lendületes növekedés várható áll a Fitch Ratings pénteken Londonban ismertetett átfogó előrejelzésében.

A nemzetközi hitelminősítő közölte: modellszámításai arra vallanak, hogy az általa vizsgált 22 gazdaságban köztük az egykori szovjet térség több országában a hazai össztermék (GDP) idei egész éves visszaesésének mediánüteme 4,6 százalék lesz, de 2021 egészében ugyancsak mediánértéken számolva az országcsoport gazdaságai 5 százalékkal növekedhetnek.

A Fitch Ratings a magyar gazdaságban 2020-ra 5,9 százalékos GDP-csökkenést, 2021-re 5,4 százalékos növekedést valószínűsít.

Fotó: AFP

A cég közölte: a Magyarországra érvényben tartott stabil kilátású „BBB” államadós-osztályzat tényezői között vannak az erőteljes szerkezeti jelzőszámok, és az is, hogy Magyarország makrogazdasági teljesítménye stabilabb és erősebb a térségi társgazdaságokénál.

A besorolás figyelembe veszi ugyanakkor

  • a magas államadósság-rátát,
  • a szakpolitika pro-ciklikus jellegét
  • és a kiszámíthatósági kockázatokat
  • is.

    GDP koronavírus Fitch Ratings közép-kelet-európa
    Kapcsolódó cikkek