Magyar gazdaság

Irgalmatlan mennyiségű támogatáshoz jutnak a családok, vállalkozások

Adócsökkentésről, családok és vállalkozások támogatásáról döntött a kormány.

Elfogadta a koronavírus-járvány hatásainak ellensúlyozására összeállított 130 milliárd eurós (45 ezer milliárd forint) gazdaságösztönző programjának első elemeiről szóló törvényjavaslatokat a német kormány, a pénteki rendkívüli ülésen adócsökkentésekről, a családok, valamint a kis- és a közepes méretű vállalkozások újabb támogatásáról döntött.

A legfontosabb elem az általános forgalmi (áfa) 19 százalékról 16 százalékra – a kedvezményes kulcs 7 százalékról 5 százalékra – csökkentése júliustól az év végéig.

A kormány a számításai szerint ezzel az intézkedéssel 20 milliárd eurót pumpál a gazdaságba.

Gazdasági érdekképviseletek fenntartásokkal fogadták a tervet. Több ágazati szervezet azt javasolta, hogy a sok bürokrácia miatt inkább később csökkentsék az áfát, és hosszabb ideig legyenek érvényben a csökkentett kulcsok. A kiskereskedelmi ágazat érdekképviseletei kifogásolták, hogy a termékek átárazása túlságosan költséges munka ahhoz képest, hogy csak hat hónapra szól a kedvezmény. A pénzügyminisztérium szerint nem kell feltétlenül minden termékre új árcímkét helyezni, bürokráciamentes, költségkímélő, és teljesen szabályos megoldás, ha csak a kasszába ütik be az alacsonyabb áfával csökkentett fogyasztói árat.

Olaf Scholz pénzügyminiszter a rendkívüli kormányülés után Peter Altmaier gazdasági miniszterrel közösen tartott tájékoztatóján is hangsúlyozta, hogy nem változik az eredeti menetrend, az áfacsökkentés július elejétől érvényes, és az intézkedés az év végével a hatályát veszti.

A gazdaságnak éppen a következő hónapokban kell lendületet adni, ezt szolgálja a fogyasztást serkentő áfacsökkentés – mondta a pénzügyminiszter. A gazdasági miniszter hozzátette, hogy az április-júniusi időszakban lehet a mélypont, és az év második felében elkezdődhet a kiemelkedés a második világháború utáni korszak legmélyebb gazdasági válságából.

Fotó: Shutterstock

A kilábalást szolgálja a gyermeket nevelő családok gyermekenkénti 300 eurós juttatása – az úgynevezett gyermekbónusz – is.

A támogatást szeptemberben és októberben folyósítják, a rendkívüli és ideiglenes emeléseként. A gyermeket egyedül nevelő szülőket azzal is támogatják, hogy

2020-ra és 2021-re az eddigi 1908 euróról 4008 euróra emelik a jövedelem adómentes részét.

A járvány miatti válságot leginkább megszenvedő egyéni vállalkozók, a kisebb és a közepes méretű cégek – például színészek, rendezvényszervezők, utazási irodák – támogatására további 25 milliárd eurót fordítanak.

Ebből az alapból elsősorban az állandó céges költségekre – például irodabérleti díjra – nyújtanak vissza nem térítendő támogatást azoknak a vállalatoknak, amelyek a bevételük legalább 60 százalékát elveszítették a járvány miatt.

A kormány várakozása szerint a törvényhozás még júniusban megtárgyalja és elfogadja a javaslatokat.

A 130 milliárd eurós csomag a kormány válságkezelő intézkedéseinek második szakaszához tartozik, amelyben a beindítása a cél. Az első szakaszban a válság azonnali hatásainak enyhítésére, a vállalkozások stabilizálására irányultak az intézkedések, köztük a kieső bér egy részének állami támogatású pótlására épülő rövidített munkaidő intézményének kiterjesztése és a több mint ezermilliárd eurós keretösszegű vállalati támogatási és hitelezési programok sora.

A szövetségi kormány előrejelzése szerint Németország hazai összterméke (GDP) 6,3 százalékkal csökkenhet az idén, ez a legnagyobb visszaesés a második világháború utáni német történelemben.

Jövőre viszont már 5,2 százalékos növekedés következhet, és az legnagyobb gazdasága 2022 elejére elérheti a koronavírus-világjárvány előtti szintet.

Németország családok támogatás vállalkozások
Kapcsolódó cikkek