Magyar gazdaság

Olcsón ruházkodnak, de drágán utaznak a magyarok

Az Eurostat friss kutatásából kiderül, hogy Európa egyes országaiban mennyibe kerül például étterembe menni, szállodában lakni, dohányozni vagy cipőt venni.

Ismét érdekes statisztikát közölt az statisztikai hivatala. Az Eurostat összeszedte, hogy Európa egyes országaiban mennyibe kerül például étterembe menni, szállodában lakni, dohányozni vagy cipőt venni.

Nézzünk konkrét példákat, hol mennyibe kerül az élet!

Ha kiválasztjuk az élelmiszer kategóriát, láthatjuk, hogy az uniós átlaghoz képest Svájcban 66,3 százalékkal drágábban vehetünk élelmiszert, míg Magyarországon 15,3 százalékkal olcsóbban. A magyarnál alacsonyabb áron csak a csehek, litvánok, bolgárok, lengyelek és románok tudnak bevásárolni.

Ha alkoholról és cigarettáról van szó, akkor a norvégok járnak a legrosszabbul, akik 136,1 százalékkal drágábban jutnak ezekhez a termékekhez. A magyarok 25 százalékkal olcsóbban vesznek alkoholt és cigarettát.

(A legördülő menüben választhatunk országot, melynek mutatóira kíváncsiak vagyunk. A piktogramokra kell kattintani, ha kategóriát választanánk. Középen kékkel jelzik az európai átlagot.)

Ha az öltözködést nézzük, elmondhatjuk magunkról, hogy nagyon olcsón vesszük ruháinkat. Európában hátulról a harmadikok vagyunk – 14,6 százalékkal olcsóbbak a ruhák Magyarországon, mint az európai átlag. Ez a szám viszont Izlandon a legmagasabb, 66,3 százalékkal. Izlandon kívül a dánok és a norvégok is meglehetősen drágán öltözködnek, míg nálunk csak a románok és a bolgárok vesznek jobb áron ruhákat.

A rezsiköltségek toronymagasan Svájcban a legdrágábbak (92,6 százalékos plusz az átlaghoz képest), de Írországban és az Egyesült Királyságban sem olcsó élni. A számok alapján a magyarok elég jól állnak, nálunk fele annyiba kerül az élet (52,8 százalék), mint átlagosan.

Fotó: Shutterstock

A közlekedés Norvégiában a legdrágább, 56 százalékkal utaznak drágábban, mint egy átlag európai, másodikok a hollandok, őket követik az izlandiak. Hazánkban 29,9 százalékkal közlekednek olcsóbban az állampolgárok, ám hozzá kell tenni, hogy ez a „leggyengébb” mutatónk, közlekedésben vagyunk a legközelebb az európai árakhoz. A sereghajtó Bulgária, kik fele olyan olcsón utaznak, mint az átlag.

A kommunikáció kategóriában a görögök járnak a legrosszabbul, ahol 65,9 százalékkal kell többet fizetni a postáért, internetért, telefonért, mint átlagosan Európában. A magyarok 15,9 százalékkal fizetnek kevesebbet, a legolcsóbb viszont a lengyeleknél komunikálni (54 százalékkal fizetnek kevesebbet).

Szállodába menni nem olcsó mulatság Izlandon, 76,4 százalékkal többet kell perkálni az európai átlaghoz képest, Bulgáriában viszont két kézzel szórhatják hotelezésre a pénzt, fele annyiba kerül megszállni egy bolgár hotelben. Magyarország ebben a kategóriában hátulról a harmadik, 38,1 százalékkal fizetünk kevesebbet az európai átlaghoz képest.

rezsi Eurostat öltözködés utazás
Kapcsolódó cikkek