Magyar gazdaság

Sok meggyet a lépiacra száműzött a csapadék

Hiába volt ígéretes a virágzás, a tavalyi gyenge termést az idén sem haladja meg a leszüretelt meggy mennyisége. A gyümölcsben az elmúlt hetek extrém esőzései minőségi kárt is okoztak.

Idén körülbelül 45-55 ezer tonna, vagyis a tavalyinak megfelelő vagy annál valamivel kisebb lesz a meggytermés mennyisége – mondta a Világgazdaságnak Apáti Ferenc, a FruitVeB Magyar Zöldség-Gyümölcs Szakmaközi Szervezet és Terméktanács alelnöke. Ezt a tavaszi időjárás okozta, hiszen a tavalyi gyengébb termés után a virágzás igen nagy területen kifejezetten jó volt, ami akár rekordtermést is lehetővé tett volna. A tavasszal azonban páratlanul sok, a FruitVeB adatai szerint 15-18 fagyos éjszaka károsította a gyümölcsösöket. Idén az átlagosnál körülbelül egy héttel korábban kezdődött a virágzás, az áprilisi hidegek és fagyok miatt azonban mintegy négy-öt nappal később érik a meggy.

A magyarországi átlagtermés hosszabb időre visszatekintve 70 ezer tonna körüli. Apáti Ferenc szerint ez már a harmadik rossz év, tavaly ugyanis 50-55 ezer tonna körüli volt a termés, és bár 2018-ban az átlagot meghaladva, több mint 83 ezer tonna meggyet szüretelhettek a termelők, akkor viszont az ár zuhant a mélybe. Az elmúlt időszak extrém csapadékos időjárása ráadásul rendkívül negatívan hatott a fán lévő meggy minőségére, különösen az érdi bőtermő esetében, amely a hazai meggytermés csaknem harmadát adja. A csapadék miatt megrepedezett gyümölcsöt a konzervipar nem tudja átvenni, marad kármentésnek a léipar, amely pedig – mivel számára ez a fajta, ráadásul vizesen nem a legjobb alapanyag – csupán 50 forintot fizet kilónként a meggyért. Ezt persze a termelők arculcsapásként fogadják, hiszen a repedés nélküli meggyért 200-250 forintot is fizet a feldolgozóipar.

Az átlagos, 70 ezer tonnás terméssel számolva egy évben 15-20 ezer tonna meggy kerül exportra, ennek 85-90 százaléka feldolgozóipari alapanyag. A legnagyobb felvevőpiac Németország, amely évi 10-11 ezer tonnára vevő. Lengyelországból is van kereslet, de ez meglehetősen hektikus. Az 50-55 ezer tonna itthon értékesített meggy alig 5-8 százaléka megy a frisspiacra, a döntő hányad a feldolgozóipari alapanyag. A FruitVeB számításai szerint tehát a kiszámíthatatlan lengyel vásárlás nélkül mintegy 65-70 ezer tonna meggyre van stabil piaca Magyarországnak, amit a szokásos bel- és külpiacokon különösebb zavarok nélkül le lehet vezetni. Normál körülmények között ennél kevesebb mennyiség feljebb húzza az árat, de mint idén is látszik, minőségi probléma esetén ez nem valósul meg.

Az elmúlt tíz évben – a nagyon rövid távú szélsőségektől eltekintve – a kilónkénti nettó 80 és 280 forint között mozgott a hűtő- és konzervipari alapanyagnak szánt, belföldön értékesített meggy értékesítési átlagára, az árcentrum pedig 160-170 forint környékén van. A FruitVeB

– az agrárkamarával és az ÉKASZ szakmai szervezettel közösen megalkotott – árprognózisában arra számít, hogy az első osztályú hűtő- és konzervipari alapanyag esetében az elmúlt tíz évben kialakult árintervallum felső harmadában mozognak az árak. A léipari meggy viszont idén markánsabban el fog válni a konzervipari szegmens piaci folyamataitól, mivel Szerbiában jó, Lengyelországban pedig a helyzethez képest elfogadható a termés, ezek pedig valószínűsíthetően alacsonyabb szinten fogják tartani a lémeggyárakat.

Elázott az Érdi bőtermő

Az elmúlt időszak extrém csapadékos időjárása rendkívül negatívan hatott a fán lévő meggy minőségére, különösen az Érdi bőtermő esetében, amely a hazai meggytermés mintegy harmadát adja. | vg

 

Apáti Ferenc FruitVeB meggyárak meggytermés meggy
Ezek is érdekelhetik