Magyar gazdaság

A vártnál kevésbé esett vissza az olasz GDP

Elemzők 15 százalékos csökkenésre számítottak, ehhez képest csupán 12,4 százalékkal esett vissza az olasz gazdaság negyedéves összevetésben.

Rekord mértékben csökkent Olaszország bruttó hazai terméke (GDP) a második negyedévben, de a visszaesés kevésbé volt drámai ahhoz képest, mint amire számítottak.

Az olasz statisztikai hivatal (Istat) pénteken kiadott jelentése szerint – szezonális és naptári hatással kiigazítva – negyedéves összevetésben 12,4 százalékkal csökkent a április-júniusban. Elemzők 15 százalékot vártak az első negyedévben mért 5,3 százalékos visszaesés után.

Éves összehasonlításban 17,3 százalékkal csökkent az olasz gazdaság, ami ugyancsak jobb az elemzők által várt 18,7 százalékos mínusznál. Január-márciusban éves szinten 5,4 százalékkal esett vissza a gazdaság.

Az Istat szakértői a koronavírus-járvány által előidézett egészségügyi vészhelyzet, illetve a kórokozó terjedését akadályozni hivatott szigorú intézkedések gazdaságra gyakorolt hatásainak tulajdonították a hazai össztermék „példátlan” mértékű csökkenését.

Fotó: Anthony WALLACE / AFP

Ezek az adatok azt jelentik, hogy Olaszország gazdasági teljesítménye idén nagyjából 12,5 százalékkal csökkenhet – mutatott rá Jack Allen-Reynolds, a Capital Economics elemzője, hozzátéve, hogy a hatalmas mértékű GDP-csökkenéssel az 1990-es évek elejével azonos méretre zsugorodott az olasz gazdaság, és hosszú évekbe telik majd a járvány előtti szintre visszakapaszkodni.

Az európai országok közül Olaszország volt az első, amely a járvány miatt országos szinten rendelt el zárlatot szigorú távolságtartási szabályok bevezetésével, még március elején. Az intézkedéseket májusban és júniusban fokozatosan lazították.

GDP Olaszország istat
Kapcsolódó cikkek