Magyar gazdaság

Tovább csökkenhet az alapkamat

A monetáris tanács holnapi ülésén 15 bázisponttal, 0,6 százalékra mérsékelhetik a jegybanki rátát, ezután legközelebb szeptemberben léphet a Magyar Nemzeti Bank.

T ovábbi 15 bázisponttal, 0,6 százalékra csökkenhet a Magyar Nemzeti Bank (MNB) alapkamata a monetáris tanács holnapi kamatdöntő ülésén – vélik a lapunk által megkérdezett elemzők. Varga Zoltán, az Equilor szenior elemzője szerint a jegybank a továbbiakban kivárhat, de elképzelhető, hogy később tovább csökken az alapkamat. Virovácz Péter, az ING Bank vezető elemzője arra hívta fel a figyelmet, hogy inkább szimbolikus a várhatóan összesen 30 bázispontos alapkamat-csökkenés – az MNB júniusban a négy éve és egy hónapja állandó, 0,9 százalékos rátához nyúlt hozzá –, ezért emiatt várhatóan nem száll el az a gazdaságélénkítésben viszont szerepet játszhat a kamatszintek csökkenése. Trippon Mariann, a CIB Bank vezető elemzője rámutatott: a cseh alapkamat 0,25 százalékos, míg a lengyel irányadó ráta 0,1 százalékos, vagyis a régióban Magyarországon a legmagasabb az alapkamat. A válság előtt a magyarországinál mindkét országban magasabb volt a ráta, így az MNB-nek mérsékelt lazításra van tere. A CIB Bank elemzője szerint zavart okozna, ha elmaradna a kamatcsökkentés, ezért nagy valószínűséggel lép az MNB.

Az állampapír-vásárlási program pillanatnyilag egy hibernált védőháló, amelyet a jegybank 310 bázispontos hosszúkamatok esetén vethet be újra – hangsúlyozta Virovácz Péter. A kötvények drágulása globális folyamat, így inkább a német államkötvényekhez képest mérhető felár növekedése esetén léphet közbe az állampapírpiacon az MNB. Az ING Bank szakembere hangsúlyozta: a költségvetés várhatóan jelentős többletforrást igényel 2020 második felében, a jegybank a finanszírozás árának lenyomásában segíthet. Varga Zoltán az állampapír-vásárlási programban egyelőre nem vár változást, az egyhetes 15 bázispontos csökkenése azonban szerinte valószínűleg – a júniusi kamatdöntő üléshez hasonlóan – az alapkamattal együtt 15 bázisponttal alacsonyabb lesz.

Bár a kamatfolyosó az alapkamat csökkenésével aszimmetrikus lett, nem várható, hogy változik az egynapos betéti vagy hitelkamat – magyarázta Varga Zoltán. Az alapkamat csökkentésével egyértelműen lazább irányba mozdulhat el a monetáris politika, jelentősebb lépésekről inkább a frissített prognózisok ismeretében dönthet a monetáris tanács. Az Equilor elemzője arra számít, hogy az MNB kivárhat az augusztusi kamatdöntő ülésen, de szeptemberben léphet, ha azt a a jegybanki előrejelzés indokolja. A múlt héten az egynapos budapesti bankközi kamatláb (BUBOR) a 0,9 százalékot is elérte, ezzel kapcsolatban Varga Zoltán feltételezi, hogy az MNB az egyhetes betéti tenderen csökkentheti az elfogadott mennyiséget, ezzel többletlikviditást hagyna a bankrendszerben, és lenyomhatná a BUBOR-t.

Az állampapír-vásárlási prog­ram jelenleg egy hibernált védőháló

MNB kamat
Ezek is érdekelhetik