Magyar gazdaság

Jövőre megugorhatnak a svájci export számai

A légi teherforgalom volumene még elmarad az előző évitől, a szárazföldi és tengeri konténeres forgalom azonban az elmaradás már csak négy százalék.

Jövő évre a svájci 6 százalékos növekedését vetíti előre az idei 8 százalékos csökkenés után az Euler Hermes hitelbiztosító társaság felmérése.

A társaság exportkilátásokat felmérő indikátora augusztus elején mínusz 0,54 ponton állt, ami mindössze 0,50 ponttal marad el a sokéves átlagtól és a kilátások jelentős javulását tükrözi az áprilisban mínusz 2,6 ponton elért mélyponthoz képest.

Az Euler Hermes előrejelzése szerint

a svájci bruttó hazai termék (GDP) az idén 6,5 százalékkal csökken, majd jövőre 4,2 százalékkal emelkedik.

A hitelbiztosító társaság elemzői elsősorban a világgazdasági teljesítmény javulására alapozzák optimista előrejelzésüket.

A beszerzésimenedzser-indexek ugyanis világszerte lendületesen javulnak, valamint a termelési és a megrendelési mutatók is emelkedésnek indultak. A nem ritkán feltűnően élénk javulás nem meglepő persze annak tükrében, hogy az emelkedés sok esetben rekordmélységekből vette kezdetét. A foglalkoztatás terén viszont még tartja magát a negatív trend az Euler Hermes szerint, de a mélyponton már ott is sikerült túljutni.

Fotó: VIVEK PRAKASH / AFP

A világkereskedelmi forgalom átlendült a mélyponton. Ezen belül a légi teherforgalom volumene még messze elmarad az előző évitől, a szárazföldi és tengeri konténeres forgalom azonban az elmaradás már csak négy százalék.

A globális konténerforgalmat elsősorban a kínai kikötők forgalma lendítette fel,

nélkülük még kilenc százalékos lenne az elmaradás a tavalyitól.

A világkereskedelmi forgalom további növekedése mellett szólnak az Euler Hermes prognózisa szerint a világszerte javuló fogyasztási és befektetői hangulatindexek is.

A svájci exportkilátások javulása elsősorban a krízis által okozott lemaradás behozásának a szükségességére támaszkodik. A növekedési pálya azonban továbbra is akadályokkal terhes, mivel egyes ágazatokban és kereskedelmi csatornákban változatlanul érvényben maradnak még bizonyos járványvédelmi korlátozások, illetve az állami ösztönzőprogramok kifutása is egyfajta „stressz-teszt” elé állítja majd a termelőipart.

beszerzésimenedzser-index Svájc export
Kapcsolódó cikkek