BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Mentőövre várnak a rendezvényszervezők

A zenészeknek megítélt támogatási rendszerhez hasonló megoldás bevezetéséért lobbizik az üzleti rendezvényszervezőket és szolgáltatókat tömörítő legnagyobb szakmai szervezet.

Ötvenmilliárd forintos alap létrehozását kéri a rendezvényszervezői szakma a kormánytól a szektort sújtó bevételkiesés és likviditási problémák kezelésére – erről a Magyarországi Rendezvényszervezők Szövetségének (Maresz) elnöke beszélt a Világgazdaságnak.

Ganczer Gábor – aki a Hungexpo Zrt. vezérigazgatója is – elmondta, hogy

a lobbianyagot eljuttatták az illetékesekhez, ebben a zenészeknek már megítélt támogatási rendszerhez hasonló megoldást javasolnak.

Rámutatott, hogy az ágazat évi 1000 milliárd forinttal járul hozzá az ország GDP-jéhez.

A segélyalap vissza nem térítendő, szabad felhasználású forrásként jelenne meg, amelyre bizonyos feltételek mellett pályázhatnának az érintett cégek.

Az egyik paraméter a legalább három lezárt üzleti év, illetve azt is kikötöttük, hogy a mentőöv azoknak a vállalkozásoknak járjon, amelyeknél az idei második negyedéves árbevétel-kiesés eléri vagy meghaladja az 50 százalékos mértéket

– emelte ki.

Fotó: Shutterstock

A Maresz ezenfelül a rendezvényszervezőket, valamint a kapcsolódó háttérszakmát megcélzó munkahelymegtartó bértámogatási program bevezetését is indítványozta.

Ennek lényege, hogy a szektor munkavállalóinak bérét hat hónapon át 200 ezer forinttal egészítsék ki a központi büdzséből. Azoknak a cégeknek, amelyek részesülnének az állami támogatásból, vállalniuk kellene, hogy megtartják a munkaerőt.

Erre azért van égető szükség, mert a rendezvényszervezőknél durva elbocsátási hullám indulhat meg. A Maresz július végén 60 cég körében végzett adatgyűjtést.

Ebből az látszik, hogy az idei rendezvények mintegy 80 százalékát már lemondták, és a megrendelések kevesebb mint 30 százalékát foglalták át az őszi időszakra vagy 2021-re.

A válaszadók többsége 80 százalék fölötti forgalom-visszaeséssel számol. A 61,5 százalékuknál már voltak elbocsátások, és csaknem kétharmaduk nyilatkozott úgy, hogy további leépítések várhatók, akár 50 százalék fölötti mértékben.

A teljes cikket elolvashatják a Világgazdaság szerdai számában

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.