Magyar gazdaság

Visszatér az erő a német gazdaságba

Rekordmértékben csökkent Németország GDP-je a második negyedévben, a járvány szinte teljesen megbénította a gazdaságot. Az Ifo gazdaságkutató augusztusi adatai viszont már azt jelzik, hogy megkezdődött a kilábalás a recesszióból.

A német gazdaság április és június közötti teljesítménye 9,7 százalékkal maradt el az előző negyedévitől, ár-, szezonális és naptári hatással kiigazítva – közölte frissített adatát a szövetségi statisztikai hivatal.

A július végén ismertetett első becslésben még 10,1 százalékos csökkenés szerepelt. Ehhez hasonló visszaesést a mérések 1970-es elindulása óta nem mutattak ki.

Éves összevetésben 11,3 százalékkal zuhant a szemben a július végi becslésben szereplő 11,7 százalékkal.

A második negyedévben az 20,3 százalékkal, a tőkebefektetések 19,6 százalékkal, a fogyasztói kiadások 10,9 százalékkal csökkentek, míg a német egyik fontos hajtóerejének számító építőipar 4,2 százalékkal esett vissza a megelőző három hónaphoz képest.

A német kormány gazdaságélénkítő és szociális mentőprogramjai miatt 1,5 százalékkal megnövelt állami fogyasztás tudta valamelyest tompítani a GDP-zuhanás mértékét. A német kormány azt reméli, hogy rövidesen megáll a gazdasági visszaesés az országban, és legkésőbb októbertől ismét beindul a növekedés.

Berlin több stabilizációs és növekedésösztönző programot indított a járvány hatásainak ellensúlyozására. Ezek finanszírozásához már kétszer átdolgozta az idei büdzsét. Az új pótköltségvetés a január–júniusi időszakban 51,6 milliárd eurós költségvetési hiánnyal számolt, ami könnyen kezelhető, a GDP 3,2 százalékának megfelelő hiány.

A válsághelyzeti és fiskális ösztönzők finanszírozása érdekében a parlament erre az évre felfüggesztette az adósságféket. Az államadósság így 217,8 milliárd eurós, új rekordnak számító magasságba emelkedett.

A kormány gazdaságot védő erőfeszítései, úgy tűnik, megtérülnek, ugyanis a foglalkoztatás csupán 1,3 százalékkal esett vissza az év során, így 44,7 millióan dolgoznak az országban.

Fotó: Christian Charisius/dpa/AFP

A foglalkoztatás enyhe visszaesése pedig a legtöbb háztartásban stabilan tartja a jövedelmet, ami a fogyasztás visszaesésével együtt a háztartások megtakarításának jelentős növekedését eredményezte.

A megtakarítási ráta csaknem megduplázódott, 20,1 százalékra nőtt a második negyedévben az előző évihez képest

– állítja a hivatal.

Ennek ismeretében várható, hogy a tartalékokból a lakosság a következő hónapokban jelentős többletköltekezésbe kezd. Emellett a kormány ösztönző intézkedései között szerepel a július és december közötti időszakra vonatkozó, átmeneti, 20 milliárd eurós áfacsökkentés, amely Berlin reményei szerint a háztartások kiadásainak további lendületet ad.

A kormány előrejelzése szerint a GDP rekordmértékben, 6,3 százalékkal csökken idén. Jövőre viszont már 5,2 százalékos növekedés következhet, s a járvány előtti szintre 2022 elején térhet vissza az legnagyobb gazdasága. Ezt az Ifo gazdaságkutató előrejelzései is megerősítik.

Az intézet üzleti hangulatindexe 92,6 pontra emelkedett augusztusra a júliusi 90,4 pontról, és ezzel már a negyedik egymást követő hónapban jegyeztek fel javulást.

Az augusztusi adat meglepetésre 0,4 ponttal felülmúlta a várakozásokat. A gazdasági szereplők aktuális üzleti környezetről alkotott megítélését számszerűsítő mutató a júliusi 84,5 pontról 87,9 pontra javult, meghaladva a várakozásokban szereplő 87 pontot. A hat hónapra előretekintő mutató 96,7 pontról 97,5 pontra emelkedett, de elmaradt a várt 98 ponttól. Ezek a számok azt jelzik, hogy a német gazdaság megkezdte a kilábalást a koronavírus-járvány okozta recesszióból.

Németország gazdasági visszaesés gdp adatok koronavírus-válság
Kapcsolódó cikkek