Magyar gazdaság

A fővárosnak 135 milliárd forintja van állampapírban

A Magyar Államkincstár szerint Budapest nettó készpénzállományának összege több mint 27 milliárd forint.

Budapest főváros önkormányzata 134,98 milliárd forinttal rendelkezik állampapírban, nettó készpénzállományának összege több mint 27 milliárd forint – közölte a Magyar Államkincstár az MTI megkeresésére hétfőn.

Az államkincstár tájékoztatása szerint a Budapest főváros önkormányzata, mint adatszolgáltató július 20-án nyújtotta be a Magyar Államkincstár (MÁK) által üzemeltetett államháztartás információs (KGR-K11) adatgyűjtő rendszerbe a 2020. II. negyedéves időközi mérlegjelentés adatszolgáltatását. Közölték:

Az ebben található nyilvános adatok alapján Budapest Főváros Önkormányzata 134,98 milliárd forinttal rendelkezik állampapírban, míg nettó készpénzállományának összege 27.868 milliárd forint.

Orbán Viktor kormányfő szombaton az M1 aktuális csatornának adott interjújában arról beszélt, Budapesten külön segítséget kell adni a taxisoknak, vendéglátósoknak, szállodásoknak, általában az idegenforgalmi szektorban dolgozóknak. A miniszterelnök jó hírnek nevezte, hogy a fővárosnak van több mint százmilliárd forintnyi szabad pénzeszköze, amit fel tud használni erre a célra.

Fotó: MTVA / MTI

Karácsony Gergely főpolgármester vasárnap közösségi oldalán erre reagálva azt írta, a fővárosnak nincs pénze arra, hogy a kormány feladatait átvegye.

Nincs szabad 100 milliárdunk, 150 milliárdos mínuszban vagyunk

- írta a főpolgármester, hozzátéve, hogy a járvány és gazdasági visszaesés hatásain túl, ebben tetemes részt tesznek ki a kormányzati megszorítások. A főpolgármester azt javasolta, „az EU helyreállítási alap csillagászati összegeinek felét a kormány adja tovább lakosságarányosan az önkormányzatoknak, akik – pártállástól függetlenül – sokkal hasznosabban fogják ezt felhasználni, mint a kormány”.

Budapest Magyar Államkincstár állampapír
Kapcsolódó cikkek