Magyar gazdaság

A járvány első hullámát sikeresen kezeltük, de a kilábalás elhúzódik

A koronavírus-járvány az infláció emelkedését hozta, az árstabilitás fenntartása pedig kulcsfontosságú a jövőben – mondta Virág Barnabás, a Magyar Nemzeti Bank alelnöke a Világgazdaság konferenciáján.

A koronavírus-járvány első hullámát sikeresen kezeltük, de a kilábalás globálisan és Magyarországon is elhúzódik – mondta Virág Barnabás, a Magyar Nemzeti Bank alelnöke a Világgazdaság konferenciáján, a Kihívások és lehetőségek című előadásában, csütörtökön Budapesten.

Az alelnök rámutatott: a koronavírus-járvány a második világháború utáni legjelentősebb krízisét hozta. Kiemelte: a gazdaság teljes leállása nem várható, azonban a kiterjedt reálgazdasági hatásokra így is fel kell készülni. Egyúttal a erősítése mellett a makrogazdasági egyensúlyok járvány utáni helyreállítását is biztosítani kell.

Gondolni kell a válság utáni helyzetre, és e téren a költségvetési politika, a versenyképességet javító strukturális politika és a monetáris politika okos együttműködésére van szükség – hangsúlyozta Virág Barnabás.

A jegybank alelnöke aláhúzta: a járvány az emelkedését hozta, az árstabilitás fenntartása kulcsfontosságú a jövőben. Kiemelte: az alapkamat szintje megfelelő, nincs tér a csökkentésére, egyúttal fel kell készülni az új normák és új egyensúlyok világára.

A hazai gazdaság első félévi visszaesése megfelelt a visegrádi régió átlagának, de a magyar a második negyedévben a vártnál jobban csökkent. Ennek okai között említette, hogy a járvány visszavetette a globális autóértékesítéseket és a turizmust, a beruházások jelentősen csökkentek, és a korlátozások gazdasági hatásainak döntő része Magyarországon a második negyedévben jelentkezett.

Fontos, hogy az első hullám alatt a munkahelyek döntő részét sikerült megőrizni.

Virág Barnabás kiemelte: a korábbi várakozásoknál lassabb lesz a kilábalás, „V” alakú helyett inkább egy pipa alakú kilábalás, felpattanás várható.

Elmondta: a monetáris tanács kiemelt figyelemmel követi a gazdaság helyreállításával kialakuló inflációs hatások tartósságát. Az előzetesen várakozásoknak megfelelően érdemben emelkedett azon termékek és szolgáltatások aránya, ahol magasabb árnövekedés történt.

Virág Barnabás
Fotó: Móricz-Sabján Simon / VG

A korlátozások oldásával általánosan emelkedett az infláció

– magyarázta az alelnök.

Arra lehet számítani, hogy a második hullám alatt a gazdasági hatások is folyamatosan átalakulnak – tette hozzá.

Kiemelte:

2020-ban a gazdasági hatások tompítására, 2021-ben a növekedés gyorsítására, 2022-ben pedig a külső és belső makrogazdasági egyensúlyok helyreállítására kell összpontosítani.

Virág Barnabás kiemelte: 2022-re az egyensúlyok helyreállítását kell előtérbe állítani, az elvesztett munkahelyek gyors helyreállítására lesz szükség, az államháztartás terén pedig a hiány átmeneti megemelkedése mellett az újbóli csökkentését kell előtérbe állítani.

A legfontosabb, hogy a fiskális és monetáris politikát, valamint a versenyképességi lépéseket össze kell hangolni – húzta alá, hozzátéve, a versenyképességi és a fiskális politika területén még komoly tartalékok vannak.

A jegybank számos programmal segíti a gazdaság helyreállítását, így az állampapírvásárlási program bevezetésével, a jelzálog vásárlási program újraindításával. Az NHP Hajrá! nagyon sikeres, az 1500 milliárd forintos keretből eddig mintegy 500 milliárd forintot sikerült lekötni.

Virág Barnabás kiemelte:

a jövőben a lakáspiac, és az infrastrukturális beruházások, és a zöldgazdaság lehetnek azok a területek, amelyek jelentős hatást gyakorolhatnak a gazdasági növekedésre.

VG-konferencia-válság koronavírus magyar gazdaság MNB gazdasági helyreállítás válság
Kapcsolódó cikkek