Magyar gazdaság

A kötvényprogram bővítésével támogatja a talpraállást az MNB

Hat százalékkal eshet a gazdaság teljesítménye a frissített prognózis szerint.

A Növekedési Kötvényprogram keretösszege 750 milliárd forintra emelkedik, ami elősegítheti, hogy tovább folytatódjon a hazai vállalatikötvény-piac felzárkózása az európai és a régiós országok átlagához – derült ki az MNB kamatdöntést követő közleményéből. Az NHP Hajrá keretében már tízezer hitel- vagy lízingszerződést kötött nyolcezer hazai vállalkozás, közel 600 milliárd forint összegben. A programok keretei között kibocsátott többlet pénzmennyiséget az MNB továbbra is a preferenciális betéti eszköz segítségével, teljes mértékben semlegesíti.

A bruttó hazai termék (GDP) növekedést váró előrejelzését jelentősen rontotta a jegybank, idén 5,1-6,8 százalékkal csökkenhet a gazdaság teljesítménye, jövőre 4,4-6,8 százalék közötti felpattanással számolnak.

Fotó: Bach Máté (BPM) Magyar Nemzet

A gazdasági teljesítmény 2022 fordulóján érheti el a járvány előtti szintet. A közlemény aláhúzta: nyár végén Európa legtöbb országához hasonlóan Magyarországon is újból növekedésnek indult a megbetegedések száma,

a járvány második hulláma miatt a gazdasági kilábalás a korábban vártnál jobban elhúzódik.

Az első félévben a magyar gazdaság a régió többi országához hasonló visszaesést mutatott. A gazdasági teljesítmény visszaesése és a beruházások elhalasztása az ágazatok széles körében megjelent.

A költségvetési hiány a 7–7,5 százaléka körül alakulhat 2020-ban a frissített prognózis alapján, ami az államadósság emelkedésével jár együtt. A helyreállításával és a hiány mérséklődésével 2021-től ismét csökkenő pályára állhat az adósságráta.

Az mértékét 3,5-3,6 százalékra teszi a jegybank.

GDP kötvényprogram gazdasági visszaesés infláció MNB
Kapcsolódó cikkek