Magyar gazdaság

Égbe szökött a ródium ára

A platina és a palládium mellett az autóipar legdrágább alapanyagának számító nemesfém unciájáért 14,5 ezer dollárt kínálnak most a tőzsdén.

Egy éven belül majdnem háromszorosára drágult a platinafémek csoportjában királynak számító ródium. A platina és a palládium mellett az autóipar legdrágább alapanyagának számító nemesfém unciájáért (31,1 gramm) 14,5 ezer dollárt kínálnak most a tőzsdén, ez abszolút csúcsnak számít.

A ródium jegyzése a koronavírus-járvány márciusi világméretű elterjedésekor – amikor még a gyártók és a kereskedők az autóipar várható új idei értékesítési csúcsairól álmodoztak –

két hét alatt 5500 dollárra zuhant, onnan augusztusban távolodott el és tört meredeken a magasba.

Olyannyira, hogy ma tizenhatszor kerül többe, mint a 870 dolláron mozgó platina, de a szintén árcsúcsokra törő palládium 2300 dolláros egységára is csak kevesebb mint a hatoda a ródiuménak.

A klímagázok és különösen a nitrogén-oxidok semlegesítésében még nem találtak hatékonyabb anyagot a ródiumnál,

s mivel a káros anyagok emissziójában drákói szigorításokat vezetnek be világszerte, nő az igény a nemesfém iránt.

A dízelmotorok visszaszorulása és a benzinesek előretörése is erősíti ezt a folyamatot. Az igényekkel azonban a kínálat nem tud lépést tartani, ez áll a meredek drágulás hátterében.

Fotó: Ina Fassbender/picture alliance via Getty Images

A platina-palládium-ródium katalizátorkomponens-trióban a vegyipari cégek próbálják a legdrágább ródium részarányát csökkenteni, ebben együtt dolgozik a német BASF a legnagyobb dél-afrikai nemesfémtermelővel, a Sibanye-Stillwaterrel, valamint a platinafémek bányászatában is élen járó Impala Platinummal,

amely szintén Dél-Afrikát képviseli, és ehhez az országhoz kötődik a világ ródiumtermelésének 80 százaléka is.

A fejlesztés azonban még távol áll attól, forradalmasítsa és lényegesen olcsóbbá tegye a katalizátorgyártást.

A tavasz óta taroló járvány miatt a dél-afrikai bányák átmenetileg leálltak, törést okozva a kínálatban.

A termelés újraindult ugyan, de most a feldolgozás ellehetetlenülése fenyeget a legnagyobb dél-afrikai áramtermelő és -szolgáltató, az Eskom csődközeli helyzete és a sorozatos áramkimaradások miatt.

A jövőbeni ármozgásokkal kapcsolatban Lara Smith, a Core Consultants bányászati szakértője a Business Mavericknek elmondta, hogy a kereslet és a kínálat egyensúlya 2021 első negyedévére billenhet helyre,

s a ródium fair ára 10,5 ezer dollár körül lehet unciánként.

Ez az árszint még mindig tisztes nyereséget biztosít a termelőknek – tette hozzá. A Heraeus Precious Metals elemzői viszont úgy látják, hogy a jegyzés a 15 ezres szintet is könnyen átütheti, ők ugyanis nincsenek meggyőződve arról, hogy a normalizálódó dél-afrikai termelés valóban ki tudja elégíteni a világpiaci igényeket, ahogy abban sem biztosak, hogy a helyettesítő termékek megjelenése gyengítené a ródium pozícióit.

Más kérdés, hogy a jórészt letermelt és leállított bányák újranyitásával erősíteni lehet a kínálati oldalt, ehhez viszont tartósan magas árszintre lenne szükség.

Sibanye-Stillwater platinafém koronavírus járvány tőzsde nemesfém ródium uncia
Kapcsolódó cikkek