Magyar gazdaság

Elhúzódó kilábalást jelez a gazdasági hangulatindex

A szolgáltatások a harmadik negyedévben is rosszul teljesíthettek, az iparban viszont kedvező jelek bontakoznak ki.

A gyors felpattanás helyett fokozatosan visszaálló gazdasági aktivitás jöhet a gazdasági hangulatindex (ESI) alapján Magyarországon, az elmúlt négy hónapban mindössze 1-2 ponttal javult a bizalmi mutató – derült ki az Európai Bizottság (EB) felméréséből.

Az áprilisi, 75,4 pontnál már jelentősen magasabb, 86,7 pont volt az ESI szeptemberben, azonban az erőteljes konjunktúrát jelző, 2019-es átlag 110,2 pontos szinttől még messze van.

A legjobban a fogyasztói bizalom pattant fel, 16,5 ponttal marad el a tavalyi átlagtól, legpesszimistábbak az építőipari cégek, ahol 35,9 ponttal maradnak el a várakozások a 2019-estől.

foto: Kallus György/Világgazdaság

A magyar bruttó hazai termék többségét szolgáltatások inkább a pesszimista ágazatok közé tartozik – a második negyedévben ez az ágazat húzta le legnagyobb mértékben a gazdaság teljesítményét – 30,6 ponttal maradnak el a szeptemberi várakozások a tavalyitól.

Az ESI-ben legnagyobb súllyal szereplő ipar a jól teljesítő szektorok közé tartozik, ugyanis csupán 21,4 ponttal maradt el a szeptemberi várakozás a tavalyitól. A kiskereskedelmi index elmaradása 20,2 pontos 2019-hez képest.

gazdasági hangulatindex ESI kiskereskedelmi index
Kapcsolódó cikkek