Magyar gazdaság

Equilor: öt százalékkal zsugorodhat a magyar GDP

A koronavírus-járvány második hulláma egyébként várhatóan nem hoz az elsőhöz hasonló világgazdasági lassulást.

Öt százalékos gazdasági visszaesésre számít idén a magyar gazdaságtól az Equilor Befektetési Zrt., 2021-ben viszont a tavalyihoz hasonló, 4,5 százalék körüli GDP-növekedés jöhet – derült ki a befektetési szolgáltató keddi sajtóreggelijén.

A GDP-arányos államadósság 75,9 százalékra emelkedhet év végére,

míg az államháztartási hiány nyolc százalékos lehet az Equilor becslései alapján.

Török Lajos vezető elemző szerint az inflációs nyomás is erősödött idén, melyben szerepet játszott a forint jelentős gyengülése is. Az év utolsó hónapjaiban némileg mérséklődhet az áremelkedés üteme, összességében azonban így 3,4 százalékos mértékű lehet a pénzromlás. Ezzel jóval a három százalékos jegybanki célszint felett, de még a toleranciasávon belül alakulhat az idei Jövőre és 2022-ben pedig egyaránt 3,2 százalékos lehet a fogyasztói áremelkedés.

Várakozásaik szerint a forint jegyzése tartósan a mostanihoz hasonló szinteken ragadhat.

Az euró kurzusa idén 365, jövőre 360, 2021-ben pedig 355 forint körül alakulhat. A dollárral szemben viszont már 2021-ben a tavalyi, 295 forintos szintre mérséklődhet az árfolyam, két év múlva pedig 289 forint alatti dollárárfolyammal kalkulál az Equilor.

Fotó: Shutterstock

A forint esetleges további gyengülése komoly felfelé mutató inflációs kockázatot jelenthet

– mutatott rá Török Lajos. Az Equilor várakozása szerint a kamatszint nem süllyed tovább, és amennyiben az infláció élénkülése tartós lesz, 2021 utolsó negyedévében akár kamatot is emelhet a jegybank. Török Lajos úgy véli, az MNB a növekedési kilátások tartós romlása esetén közvetlen módon fogja támogatni a beruházásokat az NHP Hajrá! és a Növekedési kötvényprogram segítségével.

A koronavírus-járvány második hulláma egyébként várhatóan nem hoz az elsőhöz hasonló világgazdasági lassulást,

így az optimista forgatókönyv szerinti V-alakú kilábalás alját érheti el idén a globális gazdaság, és 2021-ben a tavalyihoz hasonló növekedési pályára állhatnak a gazdaságok. Amennyiben a második hullám mégis újabb leállást okozna, akkor egy újabb, akár a korábbinál is nagyobb mélypont, a vállalati szektorban pedig nagyobb csődhullám jöhet – hangsúlyozzák az Equilor szakértői.

GDP infláció Török Lajos Equilor
Kapcsolódó cikkek