Magyar gazdaság

Megcsappant a gyógyfürdők forgalma

A gyógyászati üzletág forgalmi és bevételi súlya 2004 óta folyamatosan csökken a Budapest Hévizei és Gyógyfürdői Zrt.-nél, az elmúlt két évben pedig ez a tevékenység jelentősen átrendeződött a kisebb gyógyfürdők javára – mondta a Világgazdaságnak Szűts Ildikó vezérigazgató.

Tavaly és tavalyelőtt is több mint félmillió vendég élt a Nemzeti Egészségbiztosítási Alapkezelő (NEAK) által támogatott gyógykezelések lehetőségével a Budapest Hévizei és Gyógyfürdői Zrt. (BGYH Zrt.) által működtetett nyolc termálfürdőben – mondta a Világgazdaságnak Szűts Ildikó, a társaság vezérigazgatója. A koronavírus-járvány miatt augusztusban a korábbi forgalom mintegy felét sikerült elérni, ezért – hangsúlyozta a vezérigazgató – a hatékonyságra és a koncentrált szolgáltatásra kell törekedni. A gyógyászati üzletág forgalmi és bevételi súlya 2004 óta csökken, tavaly és tavalyelőtt pedig a szolgáltatások jelentősen átrendeződtek a kisebb gyógyfürdők javára.

A BGYH Zrt. is támogatja a Magyar Fürdőszövetség javaslatát, hogy a NEAK-finanszírozott kezelések rendszerét felül kell vizsgálni, mert

a támogatott gyógykezelések költségvetési forrása nyolc éve változatlan: évi 4,2 milliárd forint.

Az egészségügyi szolgáltatásokat a budapesti gyógyfürdők is önköltségi ár alatt nyújtják, és – mint Szűts Ildikó kiemelte – még a vendégek által fizetett kiegészítő díjak sem fedezik a kiadásaikat. A kezelések költségeit ezért a wellness-uszodai és más szolgáltatások bevételeiből finanszírozzák, de ez már nem tartható.

Fotó: Máthé Zoltán / MTI

A társaság szerint a gyógykezelések költségeinek fedezésére 100-200 százalékkal nagyobb költségvetési forrásra lenne szükség.

A NEAK-tól érkező forrás szűkössége miatt a társaság az elmúlt években folyamatosan emelte a beutaltak által fizetett kiegészítő térítés díját,

a betegek tavaly már az üzletág bevételeinek 67 százalékát adták.

Viszont a budapesti gyógyfürdők uszoda-wellness üzletága dinamikusan erősödött, így a gyógyászat aránya a nettó árbevételben tavaly 8,1 százalékról 6,2 százalékra esett. A 2002 és 2004 közötti arány még 40 százalékos volt.

Mind a nyolc fürdőben zajlik NEAK-finanszírozott kezelés, de a Gellértben már nem kínálják a a gyógyvizes kádfürdőt, az iszapkezelést, a szénsavas fürdőt, a víz alatti vízsugármasszázst és a súlyfürdőt sem. „A döntést a járványügyi készültség és gazdasági megfontolások indokolták, a gyógykezeléseket így hatékonyabb rendszerben tudjuk biztosítani a betegeknek” – mondta Szűts Ildikó. A receptre felírt támogatott gyógykezelések közül megmarad a gyógyvizes gyógymedence és a gyógymasszázs, privát formában pedig számos egészségmegőrző gyógyszolgáltatás, például egyéni és csoportos torna.

A többi fürdőben minden korábbi gyógyszolgáltatás megmaradt, de a koronavírus-járvány megelőzése és a kihasználtság javítása érdekében a vendégek csak előzetes időpontfoglalással és minimum két órára vehetik igénybe a kezeléseket.

NEAK gyógyfürdő gellért fürdő
Kapcsolódó cikkek