Magyar gazdaság

Romokban hever Afrika egyik mintagazdasága

Dél-Afrika GDP-je 51 százalékkal csökkent a második negyedéven.

A Dél-Afrikai Köztársaság hazai összterméke (GDP) 51 százalékkal zuhant a második negyedévben az előző negyedévvel összevetve, éves összehasonlításban 17,1 százalékos volt a visszaesés a koronavírus-járvány következményeként. A Reuters által megkérdezett elemzők is jelentős, bár lassabb, 47,3 százalékos negyedéves gazdasági teljesítménycsökkenésre számítottak.

Az afrikai kontinens legiparosodottabb államának második negyedévi gazdasági visszaesése a hetedik legnagyobb volt a világon.

A második negyedévi rekordmértékben, egyben már a negyedik egymást követő negyedévben zsugorodott, ilyen hosszan tartó visszaesésre nem volt példa az ország történetében.

A dél-afrikai statisztikai hivatal által kedden ismertetett adatokra a nemzeti valuta, a rand közel 1 százalékkal, 16,9325-re gyengült a dollárral szemben.

Fotó: AFP/Rodger Bosch

Az ország minden ágazatát igen súlyosan érintette a koronavírus-járvány, kivéve a mezőgazdaságot, amelynek termelése 15,1 százalékkal nőtt negyedéves összevetésben.

A statisztikai hivatal adatai szerint

a június végével záródott három hónapban a dél-afrikai bányaipari termelés 73,1 százalékkal, a feldolgozóipari 74,9 százalékkal, az építőipari termelés pedig 76,6 százalékkal zuhant.

A Dél-Afrikai Köztársaságban március végén igen szigorú rendszabályokat léptettek életbe a koronavírus-járvány miatt, amit csak május 1-től kezdtek el fokozatosan feloldani, de addigra nagyon sok cég csődbe jutott, és hatalmas volt az elbocsátás.

GDP koronavírus Dél-afrikai Köztársaság
Kapcsolódó cikkek