BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Szenved a repce a csapadékhiánytól

A betakarítás előtt álló kukoricának már nem hiányzik a csapadék, de a frissen vetett repcének már nagyon kellene a kiadós, áztató eső.

Csapadékmentes volt eddig a szeptember, a talajok pedig már annyira kiszáradtak, hogy az elvetett repcének már égető szüksége lenne egy kiadós, áztató esőre. Az Országos Meteorológiai Szolgálat (OMSZ) előrejelzése szerint azonban erre sajnos az előttünk álló 6-8 nap során sem mutatkozik esély. A hidegfront csak elszórt záporokat, zivatarokat okoz, a nappali felmelegedést viszont jócskán visszaveti. A front nyomában megerősödő szél többfelé okozhat gyümölcshullást és ezzel károkat – írja az OMSZ.

Ahol még augusztus végén a földbe került a repce magja, ott megkapta a keléshez szükséges csapadékot a növény, amelyik jelenleg 2-4 leveles állapotban van. A további fejlődéséhez azonban most már égető szükség lenne az esőre, különösen ott, ahol csak az eső után vetették el a magokat.

Fotó: ATTILA KISBENEDEK / AFP

Különösen igaz ez a déli országrészre, ahol augusztus végén sem esett. A várhatóan száraz következő egy hét miatt a repce szezonja sokfelé nehezen indul, vontatott, hiányos kelés és lassú kezdeti fejlődés vár rá.

A kukorica viszont a teljes érés fázisához közeledik, további csapadékra már nincs szüksége. A másik nagy területen termesztett szántóföldi növényünk, a napraforgó, az állományszáradás fázisában jár, zajlik a deszikkálása és a betakarítása. Mindkét növényünknek kedvező a meleg, száraz időjárás. Optimális az idő a most érő gyümölcsök számára is a megfelelő íz- és zamatanyagok kialakulásához és a mezőgazdasági munkákhoz.

 

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.