Magyar gazdaság

Trump: Szerbia és Koszovó rendezi gazdasági kapcsolatait

Az amerikai elnök bejelentette azt is, hogy Belgrád – összhangban az amerikai politikával – szintén áthelyezi izraeli nagykövetségét Tel-Avivból Jeruzsálembe.

Szerbia és Koszovó megállapodott a kétoldalú gazdasági kapcsolatok rendezésében – jelentette be Donald Trump amerikai elnök a washingtoni Fehér Házban pénteken újságíróknak. „Szerbia és Koszovó elkötelezte magát a gazdasági kapcsolatok rendezése mellett” – fogalmazott az amerikai elnök. Hozzáfűzte, hogy „a gazdaság összehozhatja az embereket”.

Fotó: JIM WATSON / AFP

Egyúttal történelmi jelentőségűnek is minősítette az elvi megállapodást. Az Ovális Irodában tartott sajtótájékoztatón részt vett Aleksandar Vucic szerb államfő és Avdullah Hoti, Koszovó miniszterelnöke. Vucic az amerikai elnököt dicsérte a közvetítésért, úgy fogalmazott: Trump „remek munkát végzett”. Meghívta Donald Trumpot Szerbiába.

Az amerikai elnök bejelentette azt is, hogy Belgrád – összhangban az amerikai politikával – szintén áthelyezi izraeli nagykövetségét Tel-Avivból Jeruzsálembe.

Az elnöki sajtókonferenciát követően Robert O'Brien nemzetbiztonsági tanácsadó és Trumpnak a szerb-koszovói tárgyalásokkal foglalkozó különmegbízottja, Richard Grenell külön tájékoztatót is tartott az újságíróknak.

O'Brien leszögezte: a mostani megbeszélés kifejezetten csak a gazdasági kapcsolatok normalizálására összepontosított, de remélhetőleg ennek nyomán megkezdődhet a politikai kapcsolatok rendezése is.

Grenell elmondta: személyesen is folyamatos és szoros kapcsolatban állt az tisztségviselőivel a szerb-koszovói megállapodás ügyében. A Fehér Ház eddig is tájékoztatást adott Németország és Franciaország nemzetbiztonsági tanácsadóinak a tárgyalásokról, és ugyanígy tájékoztatja majd őket a mostani megállapodás részleteiről is. Hangsúlyozta: a két ország gazdasági viszonyának rendezése lehetőséget teremt az amerikai és az európai vállalatoknak, hogy megjelenjenek a szerb és a koszovói gazdaság különböző ágazataiban, beleértve az energetikát, vízügyet, útépítést vagy a bányászatot is.

Robert O'Brien közölte: az Egyesült Államok világossá tette Kína, Oroszország, Irán és mások számára is, hogy az amerikai választási folyamatba történő esetleges beavatkozásért számolniuk kell a következményekkel. Hozzátette: nehéz felmérni, hogy milyen hatásuk lehet a külföldi befolyásolási kísérleteknek. Mint mondta, e befolyásolásban egyelőre Kína a legaktívabb.

Vucic és Hoti csütörtökön kezdett tárgyalásokat, amelyeknek a Fehér Ház adott otthont. Richard Grenell fogadta a két vezetőt. Grenell korábban többször is járt a térségben, és egyeztetett a helyi vezetőkkel.

Az Egyesült Államok mindig is a gazdasági-kereskedelmi kapcsolatok rendezését szorgalmazta, álláspontja szerint ugyanis ez alapozhatja meg a későbbi politikai megállapodásokat. Grenell korábban többször is hangoztatta, hogy Washington – Párizzsal és Berlinnel összhangban – a megbékélés folyamatát két szakaszban képzeli el: az aktív amerikai részvétellel történő gazdasági normalizálás után következne a politikai megállapodás az Európai Unió égisze alatt.

Jugoszlávia Aleksandar Vucic Donald Trump Koszovó USA
Kapcsolódó cikkek