Magyar gazdaság

Bennfentes kereskedőre csapott le az MNB

Hivatalból indítottak piacfelügyeleti eljárást egy magánszemély és egy cég ellen.

A Magyar Nemzeti Bank (MNB) 10 millió forint bírságot szabott ki egy természetes személyre a bennfentes tilalmára vonatkozó jogszabályi rendelkezések megsértése miatt. Ezzel összefüggésben az OTT-ONE Nyrt.-vel szemben 5 millió forint bírságot állapított meg a bennfentesek jegyzékének jogsértő módon történő összeállítása miatt – olvasható az MNB oldalán.

A jegybank hivatalból indított piacfelügyeleti eljárása keretében azt vizsgálta, hogy az OTT-ONE egyik részvényese által az OTT1 részvényekkel végrehajtott tőzsdei tranzakciói kapcsán sérültek-e a piaci visszaélésekről szóló európai uniós rendelet bennfentes kereskedelemről szóló rendelkezései.

Az MNB megállapította, hogy a részvényes a vizsgált időszakban a kibocsátó egyik vezető tisztségviselőjétől bennfentes információról szerzett tudomást arra vonatkozóan, hogy

a kibocsátó a közeljövőben zártkörű alaptőke-emelést fog végrehajtani. A bennfentes információ birtokában a természetes személy olyan tőzsdei megbízásokat adott, melyek tiltott bennfentes kereskedelmet valósítottak meg.

Fotó: MTVA / MTI

A részvényes tevékenysége alkalmas volt arra, hogy károkat okozzon a befektetőknek és veszélyeztesse a pénzügyi rendszerbe vetett befektetői közbizalmat – közölte a jegybank.

Magatartásával olyan többletinformáció felhasználásával kötött tőkepiaci ügyletet, amely a többi befektetővel szemben tisztességtelen előnyhöz juttatta, amely tevékenység sérti a tőkepiac átláthatóságát és azt, hogy a befektetők egyenlő feltételek mellett vegyenek részt a tőkepiac mindennapjaiban.

A bennfentesek jegyzéke olyan, a tőkepiac integritását védő eszköz, mely egyrészt az MNB piaci visszaélésekkel kapcsolatos vizsgálatainak lefolytatásához elengedhetetlen, másrészt a kibocsátók, illetve a nevükben vagy javukra eljáró személyek által is felhasználható a bennfentes információ áramlásának ellenőrzésére. Ez segíti a titoktartási kötelezettségnek való megfelelést. Ezek alapján a bennfentesek jegyzékének összeállítása túlmutat a tőkepiac szereplőinek adminisztratív kötelezettségein -írja az MNB.

Az OTT-One elküldte állásfoglalását a VG.hu szerkesztőségének, melyet változtatás nélkül közlünk.

„A Magyar Nemzeti Bank által a bennfentesek jegyzékének összeállítására vonatkozó előírások megsértésére vonatkozó határozat indoklásának tanulmányozása nyomán a társaság 2020. szeptember 25. napjával keresetet terjesztett elő a határozatban foglaltakkal, illetve a határozat nyomán megállapított, 5 millió forint értékű felügyeleti bírsággal szemben.

 

bennfentes kereskedelem bírság MNB
Kapcsolódó cikkek