Magyar gazdaság

Drágult a búza és a kukorica

Az egy évvel korábbihoz képest szeptemberben magasabb áron kereskedtek Magyarországon a búzával és a kukoricával is, és a világpiacra is inkább az emelkedő trend a jellemző.

A tavalyinál 10 százalékkal magasabb áron, tonnánként átlagosan 55,2 ezer forintért kereskedtek az étkezési búzával Magyarországon szeptember harmadik hetében – közölte az áfa és szállítási költség nélküli termelői árat a NAIK Agrárgazdasági Kutatóintézet. A takarmánybúza 54 ezer forintos áron, vagyis 21 százalékkal drágábban forgott ugyanekkor. Piaci szakértők korábban ennél nagyobb árkülönbségeket is tapasztaltak az étkezési és a takarmány minőségű búza között.

A kukorica ugyanekkor tonnánként átlagosan 47,8 ezer forintos termelői áron cserélt gazdát a hazai piacon, ami az egy évvel korábbihoz képest 15 százalékos áremelkedés.

Korábban takarmánypiaci szereplők azt közölték, hogy az előre jelzett 8,3 millió tonnás kukoricatermésnél többet vártak, és bár a termény érése idején – a kukorica számára kedvező időjárás miatt – sokan rekordtermésre és árcsökkenésre számítottak, most elképzelhető, hogy az állattenyésztés csökkenő állománya miatt esetleg visszaeső keresletet pótolja más, ez pedig nem engedi lenyomni az árakat. Az ipari célú kukoricafelhasználás – a bioetanol- és az izocukorgyártás szükségletei százezer tonnás nagyságrendben növekedhetnek, hasonlóan a keményítőgyártás búzaigényéhez – támaszt nyújthat az áraknak.

A nemzetközi piacon is emelkedő trendről számolt be a NAIK AKI, bár a piaci jelentések szerint a hónap utolsó napjaiban korrigált az árszint.

A chicagói árutőzsdén a búza 2020. decemberi tőzsdei elszámolóára tonnánként 198 és 211 dollár között hullámzott szep-tember 14. és 25. között.

A párizsi árutőzsdén ugyanekkor 187–195 euró/tonna között jegyezték a terményt a legközelebbi lejáratra. A Tallage francia piacelemző vállalat szeptemberi jelentése szerint a búza ára – követve a kukoricáét és a szójababét – emelkedett az egy hónappal korábbihoz képest.

A Rouen-ba érkező malmi búza októberi exportára 7 dollárral, 231 dollárra nőtt augusztus 6. és szeptember 10. között, a novemberi szállításúé tonnánként 232, a decemberié 234 dollár volt.

Fotó: MTVA/Bizományosi: Oláh Tibor

Az októberi szállítású takarmánybúza franciaországi exportára 231 dollár volt, ami szintén 7 dolláros drágulás. Németországban 3-3 dollárral magasabb áron kötöttek szerződést az októberi és a novemberi szállítási határidejű szállítmányokra, amelyek így 222 és 224 dolláron forogtak. Az Oroszországban megtermelt, 12,5 százalék fehérjetartalmú, októberi szállítású malmi búza kikötői ára tonnánként 223, a novemberié 220 dollár volt szeptember 10-én.

A Tallage tájékoztatása szerint a kukorica ára az egy hónappal korábbihoz képest emelkedett a világpiacon. Ennek fő mozgatórugója az amerikai kukoricakilátások romlása volt.

Augusztus elején még rekordtermésre számítottak, de a csapadékhiány negatívan hatott a termésvárakozásokra. Az Amerikai Egyesült Államok agrárminisztériumának (USDA) szeptemberi tájékoztatása szerint az USA kukoricatermése 378 millió tonna lehet, szemben az egy hónappal korábban előre jelzett 388 tonnával.

A NAIK AKI emlékeztetett, hogy az Egyesült Államok mellett az augusztusi várakozásokhoz képest az Európai Unióban és Ukrajnában is alacsonyabb termést jeleznek. Mindezek mellett az élénk kínai kereslet is az áremelkedés irányába hatott, így a Tallage adatai szerint augusztus 7. és szeptember 11. között az USA-ban megtermelt kukorica novemberi exportára tonnánként 21 dollárral, 185, a 2021. januárié 20 dollárral, 181, a márciusié pedig 19 dollárral, 180 dollárra nőtt.

gabonapiac kukorica búza
Kapcsolódó cikkek