Magyar gazdaság

Felértékelődött a haderőnél a németnyelv-tudás

A trend hátterében az elmúlt időszakban sorozatosan bejelentett nagy értékű fegyverbeszerzések állnak, amelyeknek jelentős része német haditechnológiájú.

Szipkázza a Magyar Honvédség az angol mellett németül is beszélő munkaerőt – erről a katonaság működésére rálátó források beszéltek a Világgazdaságnak. A védelmi területen az angol nyelv ismerete a NATO-tagság miatt eddig is fontos volt, újabban azonban a németé is felértékelődött. A trend hátterében az elmúlt időszakban sorozatosan bejelentett nagy értékű fegyverbeszerzések állnak, amelyeknek jelentős része német haditechnológiájú.

Ezek a fejlesztések nem csak a hazai hadi képességek modernizálását szolgálják, általuk a német háttér is megerősödik a honvédségnél. A precíz német vezérlés magával húzza a magyar rendszert is

– mondták.

A magyar és a német fél közötti megállapodások nem csupán a politikai és a gazdasági kapcsolatok további erősödését segítik, hanem a kulturális kötődések kiterjedését is. A német nyelv használata az új technológiák megismerése miatt is létfontosságú.

A látványosabb német beszerzések sorát a két éve decemberben bejelentett, a Magyar Honvédség és a Krauss-Maffei Wegmann között létrejött szerződés nyitotta, amely 44 Leopard 2 A7+ harckocsi és 24 Panzerhaubitze 2000-es önjáró löveg vásárlásáról szólt. Az üzlet további 12 használt Leopard 2 A4-es modellt is magában foglalt, amelyeket kiképzési célokra használnak.

Fotó: MTI/Krizsán Csaba

A harcjárművek mellett Wisent 2-es műszaki, illetve Rheinmetall HX és TGS logisztikai járművek is érkeznek. A kimutatások szerint

tavaly Magyarország 1,77 milliárd euróért rendelt haditechnikai eszközöket Németországból.

Benkő Tibor honvédelmi miniszter az idén nyáron német többfunkciós helikopterek és csapatszállító repülők beszerzéséről is beszélt.

A védelmi fejlesztésekért felelős kormánybiztos, Maróth Gáspár augusztus közepén közölte, hogy a magyar állam több mint kétmilliárd euróért vesz 218 Rheinmetall Lynx KF41 harcjárművet a Rhein­metall óriáscégtől, amellyel ve­gyes­válla­latot is alapít a modell hazai gyártására. Németország és Magyarország 2023-ban közösen alakítja a magas készültségű összhaderőnemi köteléket (VJTF), és 2025-ben az EU-harccsoportban is együtt fog működni.

Németország honvédelem beszerzések német nyelv Magyarország hadiipar
Kapcsolódó cikkek